Početna Magazin Godine Društvo Danska: Stara hrana za stare građane

Danska: Stara hrana za stare građane

Hrana za starije građane u Danskoj se mahom podgreva, ali novi korak dalje u uštedama nije naišao na dobar prijem…

U cilju smanjenja troškova za kućnu negu starih, lokalne samouprave u Danskoj uvode nedeljnu isporuku sedam komada vakuumiranih sendviča za celu nedelju, umesto svakodnevnog obezbeđivanja svežeg obroka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Jedan od problema jeste to što ovakva hrana može biti proizvedena i dve nedelje pre konzumacije. Pozitivna strana jeste u tome što se na godišnjem nivou može uštedeti sedam miliona kruna za lokalnu samoupavu koja pređe na ovakvu vrstu pomoći.

Za sada je praktično danski standard da se ovakva hrana za starije građane podgreva u mikrotalasnim rernama, ali ovo je korak dalje koji nije naišao na dobar prijem.

Stručnjaci upozoravaju da bi ovakva praksa neprekidnom smanjivanja troškova na velika vrata uvela redovnu konzumaciju hrane niskog kvaliteta – a upravo to starima nije potrebno.

Čak je i ministar socijalne zaštite podigao glas protiv ovakve prakse, ocenjujući da je sramotno davati starima hranu koja treba da traje sedam dana. On je podsetio da su lokalne samouprave nedavno dobile dodatnih milijardu kruna za stare, piše Kopenhagen Post