Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Saveti policije za starije građane kako da budu bezbedniji

Saveti policije za starije građane kako da budu bezbedniji

Zaključavanje vrata, provera osvetljenja, a možda i uklanjanje imena sa poštanskih sandučića i interfona radi veće bezbednosti

Nakon nekoliko slučajeva provala i pljački domova starijih građana, policija iz Albukerkija, SAD, pozvala je starije građane da sami doprinesu svojoj bezbednosti. Policija ističe da postoji podvrsta kriminalaca koji su se specijalizovali za napade i prevare starijih građana.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Oni se nadaju da će tako lakše doći do novca, veštom prevarom ili klasičnom otimačinom fizički slabijih osoba.

Među savetima policije jeste zaključavanje vrata, provera osvetljenja u ulazima i dvorištima, a možda i uklanjanje imena sa poštanskih sandučića i interfona.

Kako objašnjavaju u policiji, vešti prevaranti rado se koriste imenima koja, naročito kod starih ljudi, „upale lampicu“ da je sve u redu, pa i ne sumnjaju na prevaru.

Prevaranti i lopovi predstave se kao dostavljači pošte i paketa od dece i unuka, i stari ih puštaju u stan pre nego što stignu dva puta da razmisle.

Policija skreće pažnju da bi i terasa stana ili dvorište kuće trebalo da budu „očišćeni“ od bilo kakvih naznaka da baš tu živi starija osoba, ili osoba sa invaliditetom, što se lako može čitati sa nalepnice na automobilu, piše lokalni sajtu KOAT.