Dom i stanovanje Magazin Godine Život i godine

Saveti policije za starije građane kako da budu bezbedniji

Zaključavanje vrata, provera osvetljenja, a možda i uklanjanje imena sa poštanskih sandučića i interfona radi veće bezbednosti

Nakon nekoliko slučajeva provala i pljački domova starijih građana, policija iz Albukerkija, SAD, pozvala je starije građane da sami doprinesu svojoj bezbednosti. Policija ističe da postoji podvrsta kriminalaca koji su se specijalizovali za napade i prevare starijih građana.

Oni se nadaju da će tako lakše doći do novca, veštom prevarom ili klasičnom otimačinom fizički slabijih osoba.

Među savetima policije jeste zaključavanje vrata, provera osvetljenja u ulazima i dvorištima, a možda i uklanjanje imena sa poštanskih sandučića i interfona.

Kako objašnjavaju u policiji, vešti prevaranti rado se koriste imenima koja, naročito kod starih ljudi, “upale lampicu” da je sve u redu, pa i ne sumnjaju na prevaru.

Prevaranti i lopovi predstave se kao dostavljači pošte i paketa od dece i unuka, i stari ih puštaju u stan pre nego što stignu dva puta da razmisle.

Policija skreće pažnju da bi i terasa stana ili dvorište kuće trebalo da budu “očišćeni” od bilo kakvih naznaka da baš tu živi starija osoba, ili osoba sa invaliditetom, što se lako može čitati sa nalepnice na automobilu, piše lokalni sajtu KOAT.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija