Moja Penzija Pitanja i odgovori

Kada da podnesem zahtev za penziju (65 godina života i 40 godina staža)

Bilo kakvo planiranje odlaska u penziju mora da podrazumeva obraćanje Fondu PIO za precizne informacije o uplaćenom radnom stažu i mogućnostima za penzionisanje…

Pitanje čitaoca Penzina:

Molim Vas odgovorite mi na pitanje: Krajem oktobra ove 2014. godine punim 40 godina radnog staža, a početkom juna 2015. godine 65 godina starosti. Kada da podnesem zahtev za penziju? Hvala unapred!

Odgovor Penzina:

Napomena: Kako nismo zvanična institucija molimo da sve naše informacije uzimate sa rezervom.

Poštovani, pretpostavljamo da je u pitanju muški rod iako niste naveli. Vi ste praktično na idealnoj granici da ispunjavate oba uslova – i starosni, i godine staža.

S obzirom da IMATE PREKO 54 GODINE I 4 MESECA, kad ispunite 40 godina staža TREBALO BI DA IMATE PRAVO NA PUNU STAROSNU PENZIJU bez umanjenja.

Svaki nastavak rada preko 40 godina treba “vagati” prema posledicama na iznos penzije, odnosno DA LI ćE PLATA U TOM PERIODU UTICATI POZITIVNO ILI NEGATIVNO NA PROSEK, odnosno na visinu penzije.

Verovatno ne bi bilo zgoreg da VEć SAD ODMAH ODETE DO FONDA PIO, da Vam sve provere (uplaćene doprinose, tačan radni staž, itd), kao i da Vam daju pouzdane informacije.

Srećno u fondu, a srećno i u penziji!

Vaš Penzin

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • 08.02.2017.punim 65god.zivota.U Srbiji sam bio u stalnom radnom odnosu od okt. 1972.-nov.2005.Nakon toga godinu dana na placenom na biroa rada.Sve u svemu 34god.radnog staza u Srbiji.Od sept.2007.sam u stalnom radnom odnosu u Nemackoj i 01.sept2017.sticem pravo na starosnu Nemacku penziju.Moje pitanje je: Dali imam pravo na starosnu Srbsku penziju sa navrsenih 65.zivota,bez obzira sto cu nakon toga raditi jos 6meseci u Nemackoj?

    • Apsolutno. Problem može biti samo u smislu regulisanja isplata po lokaciji, ali sve se reši – pogledajte ovo o inostranim penzijama.
      Penzija se nezavisno obezbeđuje u svakoj zemlji i može se primati onoliko penzija koliko se ostvari po uslovu u svakoj zemlji posebno.
      Uzdravlje!

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija