Početna Magazin Godine Penzija Kada da podnesem zahtev za penziju (65 godina života i 40 godina staža)

Kada da podnesem zahtev za penziju (65 godina života i 40 godina staža)

Bilo kakvo planiranje odlaska u penziju mora da podrazumeva obraćanje Fondu PIO za precizne informacije o uplaćenom radnom stažu i mogućnostima za penzionisanje…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pitanje čitaoca Penzina:

Molim Vas odgovorite mi na pitanje: Krajem oktobra ove 2014. godine punim 40 godina radnog staža, a početkom juna 2015. godine 65 godina starosti. Kada da podnesem zahtev za penziju? Hvala unapred!

Odgovor Penzina:

Napomena: Kako nismo zvanična institucija molimo da sve naše informacije uzimate sa rezervom.

Poštovani, pretpostavljamo da je u pitanju muški rod iako niste naveli. Vi ste praktično na idealnoj granici da ispunjavate oba uslova – i starosni, i godine staža.

S obzirom da IMATE PREKO 54 GODINE I 4 MESECA, kad ispunite 40 godina staža TREBALO BI DA IMATE PRAVO NA PUNU STAROSNU PENZIJU bez umanjenja.

Svaki nastavak rada preko 40 godina treba „vagati“ prema posledicama na iznos penzije, odnosno DA LI ćE PLATA U TOM PERIODU UTICATI POZITIVNO ILI NEGATIVNO NA PROSEK, odnosno na visinu penzije.

Verovatno ne bi bilo zgoreg da VEć SAD ODMAH ODETE DO FONDA PIO, da Vam sve provere (uplaćene doprinose, tačan radni staž, itd), kao i da Vam daju pouzdane informacije.

Srećno u fondu, a srećno i u penziji!

Vaš Penzin