Da li je u Sjedinjenim Državama na snazi gerontokratija?

Mnogi smatraju da je gerontokratija na snazi u Sjedinjenim Američkim Državama. Gafovi američkog predsednika Bajdena stalno dovode u fokus njegove poodmakle godine. Mlađe Amerikance brine što skoro da nema njihovih vršnjaka u visokoj politici zemlje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Deutsche Welle podseća na bizaran razgovor koji se pre četiri godine odvijao u američkom Senatu. Orin Hač 84-godišnji senator iz Jute ispitivao je vlasnika Fejsbuka Marka Zakerberga na saslušanju pred Senatom.

„Kako održavate poslovni model kad mušterije ne plaćaju za Vaše usluge?“, pitao je senator. Ovo pitanje je dovelo Zakerberga u situaciju da mora da objašnjava ono što zna skoro svako dete u Americi:: „Senatore, prodajemo oglase“.

Kritičari koji ističu da je u Sjedinjenim Državama više na snazi gerontokratija nego demokratija, često kao primer navode ovaj dijalog.

Različite generacije – različiti problemi

„Definitivno nam treba organ vlasti koji bi predstavljao stanovništvo. Trebaju nam mladi ljudi u vlasti, različitog porekla, učitelji, medicinske sestre. A ne stalno jedno te isto“, smatra 25-godišnji demokratski kandidat za Kongres sa Floride Maksvel Alehandro Frost.

Sam Frost ima jedva dovoljno godina da uopšte može da se kandiduje za Donji dom. Kandidati za senatore moraju imati najmanje 30 godina.

Američki senatori u proseku imaju 63 godine, a kongresmeni 58. Medijalna starost američkog stanovništva je 38 godina.

Trideset odsto američkog stanovništva nema predstavnike koji su njihovih godina.  Frost smatra da to ima posledice jer mlađi imaju probleme koje njihovi roditelji i roditelji njihovih roditelja nisu imali.

Najmoćniji američki političari, međutim, znatno su stariji od ovog mladog političara. Na primer, vodeća dama demokrata Nensi Pelosi, glavni republikanac Mič Mekonel i predsednik Džo Bajden – svi su stari oko 80 godina.

Ovo su sve iskusni političari. Ono što je u američkoj politici posebno važno – oni su tokom godina izgradili dosta veza preko kojih nalaze donatore za političke kampanje.

Kao primer DW spominje i republikanskog senatora Čaka Grejsli iz Ajove. Ovaj 88-godišnjak ponavlja da je pun energije i da svako jutro šeta oko tri kilometra. U novembru namerava da se opet kandiduje. Velika je verovatnoća i da će opet biti izabran.

Sumnje u Bajdenovo stanje

O predsedniku Džou Bajdenu i njegovom stanju odavno se polemiše. Mnogo je demokrata koji smatraju da je za samu stranku kojoj Bajden pripada bolje da se u predsedničku trku za dve godine ide sa drugim kandidatom.

U to ih iznova i iznova uveravaju česti Bajdenovi gafovi, kada ne može da se seti reči ili kad pobrka pojmove. Nedavno je pao sa bicikla, a evo i snimka kako se rukuje sa – vazduhom.

Međutim, Bajden ne namerava da se povuče. List Njujork Tajms je nedavno razgovarao sa pedeset uglednih demokrata. Svi su oni izrazili želju da se Bajden ne kandiduje 2024. godine. Te godine će današnji američki predsednik imati pune 82 godine.

„Biti predsjednik je neverovatno naporan zadatak“, rekao je za list Dejvid Akselrod, šef kampanje bivšeg predsednika Baraka Obame. U slučaju da Bajden ipak trči trku, „bila bi to velika tema“, kaže.

Neke ankete pokazuju da je većina Amerikanaca ubeđena da aktuelni predsednik nije dovoljno fit za ovaj posao i da ne treba da se kandiduje. Njegov, kako trenutno izgleda, najveći konkurent Donald Tramp doživljava se kao dosta vitalniji. Međutim, i Tramp će imati 78 godina u vreme narednih američkih izbora.

No, koliko god se kritičari i omladina žalili, mnogim biračima kao da godine ne smetaju. A to nije nekakvo čudo: penzioneri su i u Sjedinjenim Državama najdisciplinovaniji birači, zakljčuje se u članku Deutsche Welle.

Ilustracija: Outside The Beltway

Mogli bi vas zanimati i tekstovi: