Početna Magazin Godine Crveni krst Srbije: 10 saveta za bolje starenje

Crveni krst Srbije: 10 saveta za bolje starenje

Povodom Međunarodnog dana starih 2014. godine, Crveni krst Srbije organizovao je brojne akcije gde su stručni timovi na punktovima u gradovima merili pritisak i razgovarali sa starijim građanima.

Tom prilikom delili su i pamflet sa naslovom 10 saveta za bolje starenje koji prenosimo ovde u celosti:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

10 saveta za bolje starenje

Dug život nije vrednost sam po sebi. Ono što je bitno je kvalitet života i življenje u sreći i zadovoljstvu…


Foto: Akcija Crvenog krsta na Novom Beogradu: Razgovor, saveti i merenje pritiska za starije sugrađane povodom Međunarodnog dana starih, 1. oktobar 2014. godine

1. Fizička aktivnost – Ne morate da se učlanjujete u teretanu – rad u bašti, vožnja bicikla ili šetnja bržim tempom jednako su efektni. Ako dugo niste bili fizički aktivni, prvo se posavetujte sa svojim lekarom.

2. Zdravo se hranite – Jedite mnogo voća i povrća, idealno je imati pet manjih obroka dnevno. Previše soli u ishrani povećava rizik od povišenog pritiska i srčanog udara. Proveravajte sastav namirnica koje kupujete, pogotovo mesnih prerađevina, supa, gotovih jela.

Previše zasićenih masnoća povećava nivo holesterola i uvećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. U hranu koja sadrži velike količine ovih materija spadaju biskviti, kolači, testenine, kobasice, mrsnije meso i sir.

Nemojte piti previše alkohola. Vodite računa o količini i ako primetite da obavezno koristite alkohol za smirivanje i opuštanje, posavetujte se sa svojim lekarom.

3. Nemojte pušiti – Nikada nije kasno da osetite sve blagodeti ostavljanja duvana. Pitajte svog lekara za savet o odvikavanju od pušenja i za mogućnost nabavke suplementa koji ovo olakšavaju.

4. Održavajte svoj društveni život – Jedan od dobrih načina da budete aktivni je volontiranje za neku humanitarnu organizaciju. Nije bitno koliko malo vremena mislite da imate, ono je ovakvim organizacijama uvek dragoceno, kao i vaše jedinstvene sposobnosti, znanja i iskustvo. Aktivirajte svoje potencijale.


Foto: spoljašnja strana pamfleta Crvenog krsta Srbije o boljem starenju

5. Budite pozitivni prema svojim godinama i protoku vremena – Istraživanja pokazuju da ljudi sa pozitivnim stavom ka starenju i aktivnim odnosom prema promenama koje dolaze uz godine žive duže i zdravije od onih koji su negativni i pesimistički nastrojeni.

Posvećivanje vremena starim prijateljima i hobijima je važno ali pružite šansu i novim stvarima i iskustvima. Lako je sticati nova poznanstva, probati nešto što nikada niste radili, družiti se sa novim ljudima.

6. Redovni lekarski pregledi – Razgovarajte sa svojim lekarom ako u porodici imate istoriju bolesti kao što su srčane smetnje, visok krvni pritisak, dijabetes, osteoporoza ili glaukoma. Ovo pomaže da se potencijalni problemi prepoznaju čak i pre nego što se simptomi pojave. Zapamtite da postoje brojni pregledi koji pomažu da se bolesti poput raka otkriju u ranoj fazi, ne ustručavajte se da pitate svog lekara za njih.

7. Vodite računa o vidu – Redovno proveravajte vid kod lekara, najmanje jednom u dve godine, a posle sedamdesete godine jednom godišnje.

8. Izbegavajte dugotrajno izlaganje suncu – Naravno, dobro je izlaziti na vazduh i provoditi vreme napolju, ali morate preduzimati predostrožnosti da se zaštitite od sunca. Visoke temperature, pogotovo u kombinaciji sa viskom relativnom vlažnošću vazduha, kao i jak intezitet ultraljubičastog zračenja, predstavljaju zdravstvene rizike. Pratite vremensku prognozu i nosite odeću koja vas štiti od toplote i zračenja.

9. Spavajte dovoljno – Kvalitetno spavanje nije samo način da se odmorite već i mnogo utiče na zdravlje: smanjuje rizik od depresije, ublažuje upale i stres, pa čak i unapređuje vaše srčano stanje.

10. Pazite na svoju penziju i, ako je potrebno, savetujte se sa stručnjacima – Vaša penzija je vaš resurs i uvek može da se upotrebi na efikasniji način. Zapamtite da ona nije milostinja ili socijalna pomoć već vaš novac koji ste zaradili. Tako je i tretirajte, svesni da je možete mudro ulagati i njome raspolagati. 


Foto: unutrašnja strana pamfleta Crvenog krsta Srbije sa 10 saveta za bolje starenje