Početna Magazin Godine Crveni krst Srbije: 10 saveta za bolje starenje

Crveni krst Srbije: 10 saveta za bolje starenje

Povodom Međunarodnog dana starih 2014. godine, Crveni krst Srbije organizovao je brojne akcije gde su stručni timovi na punktovima u gradovima merili pritisak i razgovarali sa starijim građanima.

Tom prilikom delili su i pamflet sa naslovom 10 saveta za bolje starenje koji prenosimo ovde u celosti:

10 saveta za bolje starenje

Dug život nije vrednost sam po sebi. Ono što je bitno je kvalitet života i življenje u sreći i zadovoljstvu…


Foto: Akcija Crvenog krsta na Novom Beogradu: Razgovor, saveti i merenje pritiska za starije sugrađane povodom Međunarodnog dana starih, 1. oktobar 2014. godine

1. Fizička aktivnost – Ne morate da se učlanjujete u teretanu – rad u bašti, vožnja bicikla ili šetnja bržim tempom jednako su efektni. Ako dugo niste bili fizički aktivni, prvo se posavetujte sa svojim lekarom.

2. Zdravo se hranite – Jedite mnogo voća i povrća, idealno je imati pet manjih obroka dnevno. Previše soli u ishrani povećava rizik od povišenog pritiska i srčanog udara. Proveravajte sastav namirnica koje kupujete, pogotovo mesnih prerađevina, supa, gotovih jela.

Previše zasićenih masnoća povećava nivo holesterola i uvećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. U hranu koja sadrži velike količine ovih materija spadaju biskviti, kolači, testenine, kobasice, mrsnije meso i sir.

Nemojte piti previše alkohola. Vodite računa o količini i ako primetite da obavezno koristite alkohol za smirivanje i opuštanje, posavetujte se sa svojim lekarom.

3. Nemojte pušiti – Nikada nije kasno da osetite sve blagodeti ostavljanja duvana. Pitajte svog lekara za savet o odvikavanju od pušenja i za mogućnost nabavke suplementa koji ovo olakšavaju.

4. Održavajte svoj društveni život – Jedan od dobrih načina da budete aktivni je volontiranje za neku humanitarnu organizaciju. Nije bitno koliko malo vremena mislite da imate, ono je ovakvim organizacijama uvek dragoceno, kao i vaše jedinstvene sposobnosti, znanja i iskustvo. Aktivirajte svoje potencijale.


Foto: spoljašnja strana pamfleta Crvenog krsta Srbije o boljem starenju

5. Budite pozitivni prema svojim godinama i protoku vremena – Istraživanja pokazuju da ljudi sa pozitivnim stavom ka starenju i aktivnim odnosom prema promenama koje dolaze uz godine žive duže i zdravije od onih koji su negativni i pesimistički nastrojeni.

Posvećivanje vremena starim prijateljima i hobijima je važno ali pružite šansu i novim stvarima i iskustvima. Lako je sticati nova poznanstva, probati nešto što nikada niste radili, družiti se sa novim ljudima.

6. Redovni lekarski pregledi – Razgovarajte sa svojim lekarom ako u porodici imate istoriju bolesti kao što su srčane smetnje, visok krvni pritisak, dijabetes, osteoporoza ili glaukoma. Ovo pomaže da se potencijalni problemi prepoznaju čak i pre nego što se simptomi pojave. Zapamtite da postoje brojni pregledi koji pomažu da se bolesti poput raka otkriju u ranoj fazi, ne ustručavajte se da pitate svog lekara za njih.

7. Vodite računa o vidu – Redovno proveravajte vid kod lekara, najmanje jednom u dve godine, a posle sedamdesete godine jednom godišnje.

8. Izbegavajte dugotrajno izlaganje suncu – Naravno, dobro je izlaziti na vazduh i provoditi vreme napolju, ali morate preduzimati predostrožnosti da se zaštitite od sunca. Visoke temperature, pogotovo u kombinaciji sa viskom relativnom vlažnošću vazduha, kao i jak intezitet ultraljubičastog zračenja, predstavljaju zdravstvene rizike. Pratite vremensku prognozu i nosite odeću koja vas štiti od toplote i zračenja.

9. Spavajte dovoljno – Kvalitetno spavanje nije samo način da se odmorite već i mnogo utiče na zdravlje: smanjuje rizik od depresije, ublažuje upale i stres, pa čak i unapređuje vaše srčano stanje.

10. Pazite na svoju penziju i, ako je potrebno, savetujte se sa stručnjacima – Vaša penzija je vaš resurs i uvek može da se upotrebi na efikasniji način. Zapamtite da ona nije milostinja ili socijalna pomoć već vaš novac koji ste zaradili. Tako je i tretirajte, svesni da je možete mudro ulagati i njome raspolagati. 


Foto: unutrašnja strana pamfleta Crvenog krsta Srbije sa 10 saveta za bolje starenje