Republika Srpska: Izjednačen broj radnika i penzionera

Republika Srpska, prema zvaničnim podacima, ima izjednačen broj radnika i penzionera.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zabrinjavajući podatak da Republika Srpska ima skoro izjednačen broj zaposlenih radnika i penzionera objavio je Zavod za statistiku Republike Srpske.

Prema podacima ove institucije, u oktobru 2021. godine u Republici Srpskoj bilo je oko 273 hiljada penzinera. Istog meseca, u Republici Srpkoj je evidentirano 275.000 radnika.

Ovaj negativni trend, da stvari budu još gore, nastavlja se iz godine u godinu. Procenjuje se da će najkasnije za pet godina broj penzionera nadmašiti broj radnika. To bi onda moglo dovesti do potpunog kraha penzionog sistema ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Ni situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine nije sjajna, ali je ipak donekle povoljnija.

Prema zvaničnim podacima, u oktobru 2021. godine, u Federaciji BiH je bilo 526.000 zaposlenih a 428 hiljada penzionera. To znači da je broj radnika za 98.000 veći od broja penzionera.

Ohrabruje činjenica da broj zaposlenih radnika u Federaciji BiH raste brže od broja penzionera. Ovo ostavlja dovoljno prostora ne samo za redovnu isplatu postojećih penzija nego i za njihov blagi rast na godišnjem nivou.

Ključna razlika između Republike Srpske i Federacije BiH nastala je u periodu od 2014. do 2018. godine. U tom periodu je broj radnika u Federaciji BiH povećan za 73.000 – sa 448 hiljada na 521 hiljadu. Sa druge strane,u Republici Srpskoj, upravo u tom periodu, broj radnika je povećan za 20-tak hiljada, dok je broj penzionera porastao za oko 23.000.

Izvor: RTVBN
FotografijaBanja Luka, Rade Nagraisalovic Tonka Wikipedia