CG: U 11 opština više penzionera nego radnika

Crna Gora ima 26 opština. U 11 crnogorskih opština je više penzionera nego radnika.

U 11 od ukupno 24 crnogorskih opština, ima više penzionera nego radnika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U tri crnogorske opštine nezaposleni su brojniji od zaposlenih, a u Rožajama i Plavu više je i korisnika socijalne pomoći nego radnika.

Najlošija socijalna karta je u Plavu i Gusinju. U ovim opštinama broj takozvanih izdržavanih* stanovnika četiri puta je veći od onih koji privređuju. Naime, ima 1.400 zaposlenih, dok broj nezaposlenih iznosi 2.200, penzionera ima 1.530, a korisnika socijalne pomoći 1.690.

Slična situacija je u Rožajama, gde ima 3.200 zaposlenih a 5.360 korisnika socijalne pomoći. Nezaposlenih je 3.480, a penzionera 2.600. U tom gradu čak 24 odsto stanovnika spada u korisnike socijalne pomoći.

Socijalna situacija kod gradova na severu Crne Gore nešto je bolja.

Jedina opština u kojoj su radnici brojniji od ostalih kategorija pojedinačno jeste Bijelo Polje. u ovoj opštini ima 8.500 radnika, 7.800 penzionera, 3.490 nezaposlenih i 2.710 korisnika socijalne pomoći.

Crnogorski dnevni list „Vijesti“ napominje da su podatke dobili iz zvaničnih izvora – Monstata, Fonda PIO, Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i socijalnog staranja. Svi navedeni podaci odnose se na novembar 2019. godine, osim za broj nezaposlenih koji je iz oktobra iste godine.

Izvor: B92

*Napomena Penzina:

Pojam „izdržavano stanovništvo“ često se koristi da se označe svi građani koji nisu u radnom odnosu. Tu se, u tom slučaju, ubrajaju i penzioneri. Na taj način se doprinosi i stvarnju predrasude da su penzioneri balast društva. Penzionere u zemljama bivše Jugoslavije, međutim, NE izdržavaju oni koji trenutno rade. Penzijski sistem nije tako zamišljen.
Penzioneri su tokom svog radnog veka izdvajali deo svoje zarade i ulagali je u Fond PIO. Na osnovu tih doprinosa, oni danas primaju penzije. Stanje Fonda PIO nije krivica penzionera zemalja ex-Yu. Stanje Fonda PIO je krivica nekadašnjih i sadašnjih donosioca odluka. Bilo da su formalno zaposleni ili primaju penziju, ti donosioci odluka bi se, u velikom procentu mogli zvati „izdržavanim licima“.

Moglo bi vas zanimati: