Magazin Godine Zdravlje

Ćerka “zarazila” majku gojaznošću

Transplantacija fekalija u cilju rešavanja gastroenteroloških problema nije toliko neuobičajena tehnika kako zvuči, ali nije ni dovoljno rasprostranjena da pokaže i sve kontraefekte. Lekare je iznenadio slučaj majke koja je se ugojila ubrzo pošto je primila stomačne mikrobe od svoje ćerke donora…

Jedna 32-godišnje pacijentkinja obolela je od infekcije izazvane bakterijom “Clostridium difficile”. Infekcija je nastala kao posledica uzimanja antibiotika.

Ona je zatim primila stomačne mikrobe putem fekalija donora (svoje ćerke) koje se u delimično obrađenom obliku prenose u želudac pacijenta.

Pacijentkinja nikada u životu nije imala problem sa gojaznošću. Međutim, 16 meseci nakon procedure prijavila je da počinje da ubrzano da se goji – dobila je 15 kilograma.

U trenutku transplatacije mikroba iz fekalija majka je imala 62 kilograma, a ćerka 64 kilograma. Međutim, ćerka je već u vreme tretmana počela da se goji.

Dve i po godine kasnije, majka je dostigla 80 kilograma uprkos terapijskim dijetama i vežbanju.

– Ispitujemo da li je stvar u fekalijama koje su donirane, da li se neka od tih “dobrih” bakterija “odmetnula” i napravila problem u metabolizmu – kaže Colleen Kelly, koja se bavi ovim slučajem.

Ako se ovo potvrdi biće to prvi put da je neka od “dobrih” stomačnih bakterija povezana sa gojenjem. Inače, ova pojava kod transplatacije fekalija bila je uočena i kod laboratorijskih miševa, ali ipak ostaje još nekoliko mogućih objašnjenja.

Razlog može biti pojačan apetit usled trenutnog obnavljanja crevne flore novim mikroorganizmima. Međutim, s obzirom da je gojaznost jednu za drugom pogodila ćeku i majku, donora i primaoca, naučnici pretpostavljaju da uzrok treba tražiti baš u transplatiranim mikrobima, piše IFL Science.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija