Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Arhitektura zdravstvenih ustanova može biti i ovakva… (foto galerija)

Arhitektura zdravstvenih ustanova može biti i ovakva… (foto galerija)

Arhitektura zdravstvenih ustanova može biti i ovakva… (foto galerija)

Livsrum, Centar za savetovanje za obolele od raka u Kopenhagenu, Danska, delo je projektnog biroa EFFEKT iz 2013. godine. Lako možemo zamisliti da se jedna ovakva ambulanta ili zdravstveni centar nalaze i kod nas, negde u Vojvodini na primer. Ili ipak ne?

Zahvaljujući sveobuhvatnom pristupu projektu do poslednjeg detalja, ovaj jednostavan, skroman objekat (po gabaritu, spratnosti i ukrasima), na prvi pogled osvaja posmatrača i korisnika svojom toplinom, detaljima i besprekornim linijama.

livsrum-fasada-atrijum-dvoriste-basta

Objekat zapravo čini sedam „kućica“ (foto ispod) koje okružuju dva atrijuma (unutrašnja dvorišta – na fotografiji iznad).

Svaka od sedam celina ima posebnu funkciju: biblioteka, kuhinja, sala za sastanke, dnevni boravak, prodavnice, teretana i velnes.

livsrum-arhitektura-presek

Zgrada se nalazi u okruženju nekoliko bolnica, koje nadopunjuje, ali i obogaćuje kontrastom topline njene arhitekture i „ljudskog dodira“ naspram velikih, pomalo hladnih, zdravstvenih ustanova.

livsrum-laboratorija-institut-osnova

Lako možemo zamisliti da se jedna ovakva zgrada ugnezdi u neki vojvođanski šor, nenametljivo po razmerama, ali donoseći u prostor jedan potpuno novi kvalitet.

livsrum-centerijer-bolnica-laboratorija

Projekat je osvojio nagradu Building Of The Year 2015 ArchDaily, poznatog sajta posvećenog arhitekturi (na linku više fotografija).