Početna Magazin Godine Nova pravila za penziju od Nove godine 2015

Nova pravila za penziju od Nove godine 2015

Nova pravila za penziju od Nove godine 2015

Da li penale za raniji odlazak u penziju u 2015. godini žene mogu da izbegnu samo ako su počele da rade u 15 godini, i na poslu provele punih 45 godina do svoje 60. godine?

Od 1. januara 2015. godine počinje da važi novi Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju koji propisuje kaznene poene za sve one koji prevremeno odu u penziju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Izmenama Zakona o PIO od 1. januara i žene i muškarci će odlaziti u penziju s najmanje 15 godina radnog staža i 65 godina starosti.

U punu penziju i žene i muškarci mogu da idu s navršenih 65 godina starosti i 45 godina staža osiguranja.

Samo u tom slučaju penzinerima se neće trajno umanjuivati penzija za 0,34 odsto za svaki mesec navršenih godina života proisanih za sticanje starosne penzije (pogledajte link na kraju teksta).

Ukupno, to umanjenje za prevremeno penzionisanje maksimalno može da bude 20,4 odsto.

Novina je, međutim, što će od 2015. Godine žene sve starije odlaziti u penziju.

Ukoliko žele da odu u punu penziju, dakle, da ne plaćaju penale, u 2015. godini će moći da se penzionišu sa navršenih 60,6 godina života i 45 godina staža, javlja FoNet o pisanju Politike, a prenosi Blic.

Napomena Penzina:

Prema ovom saopštenju zvuči kao da u penziju bez penala može da ide samo žena koja je radila 45 godina, od svoje 15 godine života. Međutim, predviđen je prelazni period kada će za prevremeno penzionisanje bez kazne biti dovoljno i manje od 60 godina života. Više detalja ovde: