Početna Magazin Godine Britanija ugrađuje semafore sa senzorima za starije pešake

Britanija ugrađuje semafore sa senzorima za starije pešake

Ministarstvo saobraćaja Velike Britanije najavljuje potpunu zamenu svih starih  semafora uređajima sa tasterima za pešake, i sa senzorima za produžetak zelenog svetla po potrebi…

Od 1970-ih godina u Velikoj Britaniji koriste se „klasični“ semafori za pešake, popularno nazvani „pelikan prelazi“. Sada se razmišlja o prelasku na novi sistem za semafore za sporije pešake – Pafin (Puffin crossing).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovaj sistem napredniji je u tom smislu da ima i tastere za pešake (kakve poslednjih godina srećemo i u našim gradovima), ali ima i senzore pomoću kojih može da odredi da li je pešacima potrebno još vremena za prelazak.

Procenjuje se da u Velikoj Britaniji 7,5 miliona pešaka ima problem da pređe ulicu u zadatom vremenskom intervalu zelenog svetla na semaforu, bilo da je reč o starijim građanima, ili onima sa otežanim kretanjem.

Ministarstvo saobraćaja Velike Britanije najavljuje potpunu zamenu svih starih tipova semafora u narednih 15-20 godina, i to sa dva nova tipa semafora: onima sa tasterima za pešake, i „pafin“ semaforima sa senzorima za samostalno produžavanje vremena zelenog svetla.

Lokalne samouprave neće biti obavezne da menjaju funkcionalne semafore, ali će imati obavezu da ih zamene novim, što će verovatno trajati do oko 2030. godine, piše Telegraf.