Britanija: Odložena odluka o podizanju starosne granice za odlazak u penziju

Velika Britanija odlaže odluku o podizanju starosne granice za odlazak u penziju. Britanska vlada je prema zakonu u obavezi da revidira starosnu granicu za odlazak u državnu penziju svakih šest godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Srđan Jakšić za Penzin.rs

Velika Britanija neće još doneti odluku o podizanju starosne granice za odlazak u penziju, saopštila je vlada ove zemlje. Britanska vlada bi trebalo da donese odluku o tome hoće li se starosna granica za odlazak u državnu penziju podići na 68 godina pre izbora koji se očekuju 2024. godine.

U ovoj zemlji osiguranik trenutno može najranije da počne da prima javno finansiranu penziju sa 66 godina. Velika Britanija odavno ima plan da starosnu granicu za odlazak u penziju poveća na 67 između 2026. i 2028. godine. U sledećoj etapi, granica za penzionisanje treba da se poveća na na 68 između 2044. i 2046. godine.

Revizija uslova za odlazak u penziju koja je urađena na zahtev britanske vlade 2017. godine predložila je pomeranje starosne granice za odlazak u penziju u periodu između 2037. i 2039. godine. Prema prethodnim planovima, to povećanje je trebalo da se desi u periodu između 2044. i 2046. godine. Vidi: Velika Britanija: U penziju sa 68 godina (2017)

Britanska vlada je prema zakonu u obavezi da revidira starosnu granicu za odlazak u državnu penziju svakih šest godina.

Mel Strajd, državni sekretar za rad i penzije, rekao je parlamentu da će se vlada držati vremena planiranog povećanja na 67 godina. Međutim, neizvesnost u vezi s podacima o životnom veku, tržištima rada i javnim finansijama, uslovljava da se odloži odluka o povećanju starosne granice na 68 godina.

„Zato planiram novu reviziju koja će se sprovesti u roku od dve godine od sledećeg parlamenta kako bi se ponovo razmotrilo povećanje starosti na 68 godina. Vlada ne namerava da menja postojeće zakonodavstvo pre zaključenja sledeće revizije“, rekao je ministar Strajd

***

Trenutno, državna penzija u Velikoj Britaniji iznosi 185.15 funti nedeljno. To se odnosi na one penzionere koji su dostigli starost za penzionisanje nakon 6. aprila 2016. Penzija bi trebalo da se poveća za 10,1 odsto sledećeg meseca.

Izvor: Nezavisne