Bankarsko tržište u Srbiji stabilno

Bankarsko tržište u Srbiji je stabilno, nema mnogo nenaplativih kredita, a klijenti banaka su se digitalno opismenili.

„Bankarsko tržište u Srbiji je stabilno, likvidno i kapitalizovano i ne očekujem porast nenaplativih kredita“, rekao je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka. Ovo je izjavio povodom upozorenja Bundesbanke da su banke na udaru krize izazvane koronavirusom.

Vasić kaže da je država izdvojila značajan iznos sredstava da bi se predupredila finansijska kriza usled kovida-19.

Naveo je da je i Narodna banka Srbije, kao i sve druge centralne banke, preduzela mere kako bi se izbegao udar na banke i kako bi se usporio pad privredne aktivnosti.

„Siguran sam da sve mere utiču na to da, i ako bude porasta nenaplativih kredita, taj rast bude mali“, rekao je Vasić.

Nivo nenaplativih kredita, kako navodi, 2015. godine je bio veći od 20 odsto. Poslednji podaci pokazuju da je trenutno 3,5 ili 3,6 odsto. To je, kaže, jako nisko.

Juna meseca 2021. godine biće poznato, napomnije, koliko će iznositi porast nivoa nenaplativih kredita. Siguran je da neće biti nekog velikog porasta nenaplativih kredita zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Zabeležen je rast kreditne aktivnosti stanovništva u proseku između sedam i osam odsto, a privrede oko 10 odsto.

„Uzimaju se krediti, što je dobro za privredu. Dva moratorijuma na otplatu kredita, garantna šema države koja podrazumeva pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, sve su to elementi koji daju stabilnost finansijskom sektoru“, kaže Vasić.

Mobilno i elektronsko bankarstvo

Već godinu i po dana dve do tri banke u Srbiji nude mogućnost otvaranja računa i dobijanja manjeg kredita „na daljinu“. Takođe, kaže Vasić, dve do tri banke su u postupku dobijanja saglasnosti NBS za otpočinjanje tog postupka.

Klijenti su se digitalno opismenili i počeli da više koriste mobilno i elektronsko bankarstvo.

„Kad smo imali vanredno stanje i nemogućnost da odlazimo u eksproziture, više od 350 klijenata je dobilo kredit na daljinu i otvorilo račun na daljinu.“

Nije samo e-bankarstvo doživelo bum, napominje, nego i onlajn kupovina.

Naveo je podatak da je u nekim kompanijama prodaja skočila i 500 odsto. Iza svake „kupovine iz fotelje“, odnosno digitalnog servisa, objašnjava Vasić, stoji banka.

Najveći broj banaka je, kako kaže, uključen u IPS QR sistem plaćanja. Ovaj sistem klijentima omogućava da brže izvrše obaveze.

„Ljudi počinju da shvataju prednosti takvog plaćanja koje je sadašnjost i budućnost“, poručio je Vasić.

Izvor: RTV
Fotografija: Mačka koja donosi novac, Alain Pham za Unsplash