Austrija: Žene prosečno imaju 41 odsto manju penziju

Žene u Austriji u proseku imaju manju penziju od muškaraca i to za čitavih 41 odsto. Podseća se da se žene češće bave i neplaćenim radom, a i primanja su im bila u proseku manja od primanja muškaraca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Razlika u primanjima između žena i muškaraca u Austriji nastavlja se i nakon penzionisanja. Ovo pokazuje i Dan jedankih penzija (Equal Pension Day). Dan jednakih penzija je onaj dan u godini do kojeg su muškarci već dobili isplaćenu sumu koju će žene do kraja godine tek primiti.

Zbog ovoga su još uvek pre svega žene te koje su pogođene siromaštvom.

U Austriji, žene u proseku dobijaju 1.239 evra mesečno. To je za oko 864 evra manje nego penzija muškaraca koja u proseku iznosi 2.103 evra. Dakle, austrijske penzionerke prosečno primaju za 41,1 odsto manje penzije od kolega penzionera, saopštilo je predstavništvo grada Beča.

Katrin Gaal, vice-gradonačelnica Beča i članica gradskog veća za pitanja žena, navodi da žene i dalje obavljaju najveći deo neplaćenih poslova.

„To se odražava u primanjima i kasnije, posledično, i na penziju. Siromaštvo u starosti pogađa i dalje, pre svega, žene“, kazala je Gaal.

U Austriji će Dan jednakih penzija ove, 2022. godine, biti 3. avgusta. Žene u proseku od tog dana ne dobijaju penziju do kraja godine ako se uporede sa muškarcima.

U Beču je visina penzije kod žena viša od ostatka Austrije. Žene u Beču u proseku dobijaju za 30,8 odsto niže penzije nego muškarci. Prosečna penzija stanovnica prestonice Austrije iznosi 1.423 evra mesečno. Muškarci u proseku dobijaju 2.055 evra, što je 632 evra više. Dan jednakih penzija će, tako, u Beču biti 9. septembra.

***

Razlozi za razliku u penzijama su, između ostalog, niža primanja žena, prekid zaposlenja, vreme porodiljskog odsustva, skraćeno radno vreme i nega članova porordice.

Tokom svog radnog veka žene u proseku zarađuju manje od muškaraca i uplaćuju manje doprinosa u penzioni fond. Žene, međutim, mnogo više rade kada su u pitanju neplaćeni poslovi, zbog čega najčešće rade skraćeno radno vreme.

Izvor: Danas