Austrija: Pored po 500 evra za sve, i po 300 evra za penzionere

U želji da pomogne svojim građanima da lakše podnesu veliki rast cena, Austrija će svima dati po 500 evra. Austrijski paket mera pomoći predviđa i po 300 evra za penzionere sa malim penzijama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vlada Austrije predstavila je paket mera kojim želi da pomogne građanima u suočavanju sa drastičnim rastom cena. Ovaj paket je ukupne vrednosti šest milijardi evra.

Paket obuhvata isplatu bonusa od po 500 evra svim građanima Austrije. Ovaj bonus će biti isplaćen od oktobra 2022. godine. Pored toga, penzioneri sa niskim penzijama dobiće još po 300 evra.

Sve porodice sa decom dobiće po 180 evra po detetu. Ova jednokratna pomoć za porodice sa decom biće isplaćena u avgustu mesecu. Porodice će u ovoj godini dobiti i pomoć koja je planirana za iduću godinu. Naime, u 2022. godini biće isplaćeni već planirani uvećani porodični bonus od po 2.000 evra i povećanje dečjeg dodatka  od po 550 evra. Takođe će biti produžena mera zabrane izbacivanja stanara iz stana

Skok cena namirnica u Austriji

Kako pokazuje istraživanje Radničke komore (Arbeiterkammer),  u Austriji je cena namirnica drastično skočila poslednjih meseci. U odnosu na 2021. godinu, cena povoljnijeg suncokretovog ulja je veća za čak 125 odsto. Tako je litar povoljnijeg suncokretovo ulja koštao u junu prošle godine 1,19 evra, a sada košta 2,68 evra. Kada su u pitanju, na primer, pene-testenine, u poređenju sa prethodnom godinom cena je veća za 79 odsto

„Ko ima manje para, poredi cene prilikom kupovine. Veće cene pogađaju mnogo više osobe sa nižim primanjima“, naglasila je Gabrijele Zgubić, zaštitnica potrošača AK. Građani Austrije, kaže Zgubić, zbog visokih cena, sada sve više kupuju povoljnije proizvode. Međutim, kako proizvodi iz tog asortimana često nestaju, Austrijanci su prinuđeni da kupuju i skuplje varijante.

Da bi se domaćinstva sa nižim primanjima rasteretila, Arbeiterkammer traži privremeno smanjenje PDV-a na namirnice.  Oni ukazuju da domaćinstva sa nižim primanjima u proseku potroše čak 16,6 odsto svog budžeta na namirnice.

Izvor: Glas javnosti
Fotografija: rawpixel