Početna Magazin Godine AstraZeneca: Početak ključne faze ispitivanja leka za Alchajmer

AstraZeneca: Početak ključne faze ispitivanja leka za Alchajmer

U farmaceutskoj industriji je u toku trka u pronalaženju leka koji bi koliko-toliko bio koristan u lečenju Alchajmerove bolesti.

Kako prenosi Rojters, danas (1. decembar 2014. godine) farmaceutske kompanije AstraZeneca i Eli Lillly objavile su da počinju veliko ispitivanje svog eksperimentalnog leka za Alchajmer, koji izgleda kao obećavajući, mada još uvek riskantan, pristup usporavanju bolesti koja odnosi pamćenje.

Ključna faza II/III kliničkog ispitivanja uključivaće više od 1.500 pacijenata sa ranim fazama Alchajmerove bolesti, od kojih su prvi već upisani. Očekuje se da istraživanje bude završeno maja 2019. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Lek deluje blokiranjem enzima beta sekretaze koji je uključen u proizvodnju beta-amiloida, proteina koji stvara plakove u mozgu (v. Alchajmerova bolest). Takvi lekovi su poznati kao BACE inhibitori.

Farmaceutska kuća Merck važi za trenutnog lidera na polju istraživanja vezanog za BACE inhibitore. Merck je, pre godinu dana, objavio da planira početak rada na fazi III.

Roche je ugasio svoj ambiciozni program ispitivanja Alchajmerove bolesti i razvijanja odgovarajućeg BACE inhibitora 2013. godine.

Oralni lekovi koji blokiraju beta sekretazu našli su se u fokusu istraživanja vezanih za Alchajmer nakon što su lekovi koji se injektiraju u cilju otklanjanja plakova po njihovom formiranju, razočarali tokom ispitivanja koja su 2012. godine sprovodile kompanije Pfizer i Eli Lilly.