Ekonomija Magazin Godine Srbija

Prvo smanjeno primanje za deo penzionera i zaposlene u javnom sektoru

Jednom delu penzionera i zaposlenima u javnom sektoru u decembru će prvi put biti isplaćena smanjena primanja po osnovu novih mera Vlade Srbije za postizanje uštede u budžetu.

Od 1. novembra su u primeni propisi o smanjanju plata u javnom sektoru i penzija.

Država na taj način planira da uštedi budžetskog novca ukupno oko 400 miliona evra godišnje, odnosno oko 33 miliona evra mesečno, kako bi smanjila fiskalni deficit.

Primenom ovih propisa prestao je da važi solidarni porez kojim su bile smanjene plate zaposlenih u javnom sektoru veće od 60.000 dinara u periodu od 1. januara 2014. do ovih decembarskih isplata.

Smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 dinara Vlada Srbije je, kao meru stabilizacije i dugoročne održivosti javnih finansija, oročila do kraja 2017. godine, prenosi Beta.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija