Početna Magazin Godine Otvoreno pismo boraca NOR-a predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću

Otvoreno pismo boraca NOR-a predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću

Očekivali smo da će nadležni Vladini resori u procesu pripremanja nužnih propisa ispraviti uočene greške i manjkavosti prema penzionerima i otkloniti ih, posebno prema borcima NOR-a, nosiocima „Spomenice 41“ i narodnim herojima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Poštovani gospodine predsedniče,U ime Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji i boraca NOR-a koje okuplja obraćamo se Vama kao najodgovornijoj ličnosti države Srbije sa nadom da nećete odobriti protivustavno i nehumano smanjenje penzija borcima NOR-a, koje je Vlada planirala da počne od prvog decembra 2014. godine.

Očekivali smo da će nadležni Vladini resori u procesu pripremanja nužnih propisa ispraviti uočene greške i manjkavosti prema penzionerima i otkloniti ih, posebno prema borcima NOR-a, nosiocima „Spomenice 41“ i narodnim herojima. Pošto se ta naša iščekivanja nisu ispunila, odlučili smo da se obratimo Vama u nadi da će biti ispravljene greške, koje imaju čak i karakter diskriminacije i kažnjavanja najzaslužnijih.

Podsećamo da su penzionisani borci, oficiri, učesnici NOR-a, najviše oštećeni: njima se od 1. januara 2008. godine ne isplaćuju zakonom povećane penzije u iznosu od 11,06 odsto, a sada im se (onim koji su još živi) predviđa oduzimanje još oko 10 odsto od te umanjene penzije. Teško nas je uveriti da to nije bio smišljen poduhvat prethodnih izvršnih vlasti, na čemu i sadašnja istrajava, protiv penzionisanih starešina iz NOR-a. Izvršna vlast je, očigledno sistematski, opstruirala i zakonske i sudske odluke oko povećanja vojnih penzija, sve do dana današnjeg, pa i danas.

Takav odnos ne samo da zagorčava poslednje životne dane najstarijoj i najzaslužnijoj generaciji boraca NOR-a već ih još i kažnjava i objektivno stimuliše ubrzanje njihovog biološkog kraja: umesto poslednjih životnih pohvala uz 70-godišnjicu Dana pobede, 9. maja 2015. godine, njima se smanjuju penzije, što je van svakog razuma i logike. Od Vas se, gospodine predsedniče, očekuje ono što je nužno.

S osobitim uvažavanjem i poštovanjem,

Dr Mladenko Colić, predsednik Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji

Dostavljeno i premijeru A. Vučiću
Izvor: Danas