NBS: Banke će ponovo kontaktirati penzionere

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da će banke ponovo kontaktirati penzionere u vezi sa isplatom penzija.

U vezi s najavljenom isplatom penzija za mart 2020. godine, koja će početi od 10. aprila, Narodna banka Srbije je obavestila javnost da će banke kontaktirati sa svojim korisnicima koji imaju 65 i više godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Banke će kontaktirati one svoje starije korisnike koji su se pri prethodnoj isplati penzije odlučili za isplatu na kućnu adresu.

Penzioneri će biti kontaktirani da bi banke potvrdile njihov prethodni izbor i da bi proverile koji iznos tačno žele da im se isplati na ime penzije za mart 2020. godine. Naime, penzija za mart 2020. godine biće uplaćena u punom iznosu (iz jednog dela).

Narodna banka Srbije je navela da će martovska penzija biti uvećana za najavljenu jednokratnu pomoć. Međutim, penzioneri koji su ranije primili penziju, na osnovu pogodnosti koju im omogućava njihova banka, nisu sa penzijom primili i jednokratnu pomoć. Ova pomoć je, kako Penzin saznaje od čitalaca koji su danas, 9. aprila, primili penziju, uplaćena nekoliko sati nakon što je legla uplata penzije.

Kako kontaktirati banku?

Narodna banka Srbije je podsetila i da osobe koje imaju 65 i više godina mogu pozvati svoje banke u slučaju da žele da promene način isplate penzije ili iznos za isplatu. Ova mogućnost postoji od 24. marta 2020. godine na osnovu Instrukcije Narodne banke Srbije o načinu privremene isplate penzija za lica s navršenih 65 i više godina života.

Da bi mogli da iskoriste ovu mogućnost, penzionerima starim 65 i više godina banke su stavile na raspolaganje telefonske linije.

Iako je ovo u skladu sa Instrukcijama NBS, nisu sve banke bile dostupne, javljali su nam čitaoci. Najviše su se žalili na Poštansku štedionicu. Budući da je ova banka aktivna na društvenoj mreži Twitter, pokušali smo da ih kontaktiramo tim putem. Nažalost, do danas, zaposleni na administriranju Twitter naloga Poštanske štedionice nisu smatrali da je potrebno da nam na bilo koji način odgovore.

Izvor: NBS
FotografijaJosh Appel za Unsplash