Početna Magazin Godine Ekonomija Amerikanci ne štede dovoljno za penzije

Amerikanci ne štede dovoljno za penzije

Amerikanci ne štede dovoljno za penzije

Prosečan bračni par pred penzijom  u Americi ima penzijsku ušteđevinu koja omogućava mesečne prihode tek nešto veće od 500 evra. Kada se uzmu u obzir cene lekova, zdravstvenog osiguranja i drugih troškova koje nose problemi trećeg doba, ovo je zabrinjavajuća slika za buduće penzionere.

Prema istraživanju ličnih finansija potrošača koje su sprovele Federalne rezerve, prosečno američko domaćinstvo u kom žive osobe pred penzijom (55 do 64 godine) ima penzijski fond od svega 104.000 dolara.

Ova suma nije ni približno dovoljna, a situacija se pogoršava, piše Njujork Tajms.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Napomena: Nekom u Srbiji se iznos od 100.000 dolara može učiniti ogromnim, ali to je oko 95.800 evra (mart 2015. kada je dolar jak u odnosu na nekoliko prethodnih godina).

Očekivani životni vek u SAD je oko 80 godina (79,8 prema podacima svetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine), što znači da u penziji prosečan bračni par provodi oko 15 godina. Tako im zapravo ostaje malo preko 6.400 evra godišnje, to jest, svega 530 evra mesečno.

U Srbiji je prosečna penzija oko 190 evra, tj. bračni par sa prosečnim penzijama primao bi oko 380 evra mesečno (150 evra manje od Amerikanaca) – uz daleko manje troškove života i naročito zdravstvenog osiguranja koje je mahom besplatno. Pored toga, ova penzija bila bi doživotna (mada su, naravno, uvek moguća ponovna smanjenja, ali i eventualna povećanja).

Centar za istraživanje penzija sa bostonskog koledža (Center for Retirement Research, Boston College) procenjuje da preko polovine svih američkih domaćinstava neće imati dovoljno prihoda u penziji da zadrže standard života koji su imali pre penzije, čak i ako svi članovi domaćinstva rade do 65 godine, dve godine duže nego što je prosečan broj godina života u SAD danas.

Koristeći nešto kompleksniji model istraživanja, Institut za benefite zaposlenih (Employee Benefit Research Institute) izračunao je da će 83 odsto bejbibumera i pripadnika generacije X u 25% građana sa najmanjim primanjima, ostati bez svojih penzijskih čekova u nekom trenutku života.

Sledeća četvrtina, oni koji su između gornja polovina donje polovine stanovništva po prihodima, takođe će ostati bez novca, u preko 25% slučajeva, piše Njujork Tajms.