Početna Magazin Godine Posle penzija, smanjena i naknada za troškove sahrane

Posle penzija, smanjena i naknada za troškove sahrane

Posle penzija, smanjena i naknada za troškove sahrane

Visina naknade za troškove sahrane određena je kao jedna i po prosečna penzija u prethodnom kvartalu i utvrđuje se svaka tri meseca. Penzije su smanjene, pa prema pomenutoj računici – troškovi sahrane nisu više 36.300 nego 35.300 dinara – tačno 1.000 dinara manje.

– Pošto su novembarska i decembarska penzija bile umanjene, zbog toga je smanjen i iznos novčane naknade koji se isplaćuje porodicama preminulih – kažu u PIO fondu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

To znači da će naknada od aprila biti još manja, jer će tada osnovica za izračuvanje proseka biti još niža, jer će sve tri penzije koje ulaze u prosek biti umanjene.

– Toga smo se najviše plašili, lančane reakcije i da ćemo da gubimo sve više i više. A u državi se i dalje novac troši nenamenski. Za šta smo mi, onda, žrtvovani? Sad nam smanjuju naknadu za troškove sahrane, ali ti troškovi se ne smanjuju, sve su veći. Penzioneri su očajni – objašnjava Snežana Šantić iz Saveza penzionera Srbije.

Novčanu naknadu pogrebnih troškova dobija osoba koja je snosila troškove sahrane i to dokumentuje originalnim računom.

– Prošle nedelje sahranio sam dedu. Ne radi se o 1.000 dinara, nego o bezobrazluku. Sada mu zakidaju i za sahranu. Sramota – priča D. Nikolić, čitalac Blica.