Početna Magazin Godine Posle penzija, smanjena i naknada za troškove sahrane

Posle penzija, smanjena i naknada za troškove sahrane

Posle penzija, smanjena i naknada za troškove sahrane

Visina naknade za troškove sahrane određena je kao jedna i po prosečna penzija u prethodnom kvartalu i utvrđuje se svaka tri meseca. Penzije su smanjene, pa prema pomenutoj računici – troškovi sahrane nisu više 36.300 nego 35.300 dinara – tačno 1.000 dinara manje.

– Pošto su novembarska i decembarska penzija bile umanjene, zbog toga je smanjen i iznos novčane naknade koji se isplaćuje porodicama preminulih – kažu u PIO fondu.

To znači da će naknada od aprila biti još manja, jer će tada osnovica za izračuvanje proseka biti još niža, jer će sve tri penzije koje ulaze u prosek biti umanjene.

– Toga smo se najviše plašili, lančane reakcije i da ćemo da gubimo sve više i više. A u državi se i dalje novac troši nenamenski. Za šta smo mi, onda, žrtvovani? Sad nam smanjuju naknadu za troškove sahrane, ali ti troškovi se ne smanjuju, sve su veći. Penzioneri su očajni – objašnjava Snežana Šantić iz Saveza penzionera Srbije.

Novčanu naknadu pogrebnih troškova dobija osoba koja je snosila troškove sahrane i to dokumentuje originalnim računom.

– Prošle nedelje sahranio sam dedu. Ne radi se o 1.000 dinara, nego o bezobrazluku. Sada mu zakidaju i za sahranu. Sramota – priča D. Nikolić, čitalac Blica.