Početna Magazin Godine Ekonomija Odbrojavanje u Britaniji do „otključavanja“ penzija

Odbrojavanje u Britaniji do „otključavanja“ penzija

Odbrojavanje u Britaniji do „otključavanja“ penzija

Velika Britanija od 1. aprila 2015. godine pravi neobičan, i nadasve rizičan potez – omogućava građanima starijim od 55 godina da uzmu novac iz svojih penzionih fondova i koriste prema svojim željama!

Tim povodom Gardijan piše da se ne očekuju redovi ispred salona luksuznih automobila, jer hiljade radnika već u svojim 60-im godinama neće moći da iskoriste ovu mogućnost, jer nemaju penzionu ušteđevinu.

Jedan od 10 starijih radnika u Velikoj Britaniji ne očekuje da će ikada otići „potpuno“ u penziju jer nema ušteđevinu na koju može da se osloni.

Prosečni penzioni fond pojedinca u Velikoj Britaniji iznosi svega oko 36.000 funti (oko 50.000 evra).

Iako zvuči kao impozatna brojka, 50.000 evra je sve što radniku ostaje na računu kada ode u penziju. Ako troši 500 evra mesečno (što je praktično ispod granice bede na Ostrvu), godišnje će mu biti potrebno 6.000 evra, što znači da će celokupnu penziju potrošiti za manje od 10 godina.

Na muci su i oni koji imaju nešto veće ušteđevine. Naime, stiče se utisak da je ceo poduhvat nepripremljen jer ljudi vrlo malo znaju o svim važnim okolnostima vezanih za povlačenje novca i ličnog penzionog fonda.

Jedan od najvećih strahova i nepoznanica jeste značajno oporezivanje podignutih sredstava koje treba dobro unapred izračunati, piše Gardijan.