Početna Magazin Godine Zrenjanin: Pacijenti trpe zbog manjka lekara

Zrenjanin: Pacijenti trpe zbog manjka lekara

U srednjem Banatu na 10.000 građana ima 19 lekara, dok u ostatku Srbije taj broj ide i do 28 lekara, piše Politika.

U zrenjaninskoj bolnici „Đorđe Jovanović“ specijalista internom odeljenju ili neurolog imaju nedeljni normativ od 30 pacijenata, a pregledaju 56, odnosno 59 pacijenata.

– Izražen je nedostatak dermatologa, ortopeda, psihijatara, urologa, hirurga. Oftalmolozi prebacuju normu i po dva i po puta. – kaže dr Gordana Kozlovački, direktorka zrenjaninske bolnice, a slične probleme iznosi i dr Biljana Papić, direktorka Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

– Zbog teške materijalne situacije ovaj problem može da se reši samo ako se otpusti višak nemedicinskog osoblja, koji je u Zrenjaninu veoma izražen. Ako budemo manje trošili u te svrhe, više će nam ostati za zapošljavanje lekara. U tome je suština – tvrdi dr Boban Đukanović, zadužen za zdravstvenu zaštitu u gradskom veću.

Dom zdravlja je nedavno tražio lekare, ali se iz grada niko nije javio na konkurs, već su prijave stizale sa juga Srbije, iako na lokalnom tržištu rada posao čeka sedam lekara, ali oni, izgleda, žele da rade samo u bolnici. Takođe, tražena su nezaposlena lica sa srednjom medicinskom školom opšteg smera za rad u Nemačkoj i sa određenim znanjem nemačkog jezika. Na konkurs se prijavio 21, a uslove je ispunjavalo samo sedam kandidata.