Početna Draganova nagrada Draganova nagrada 2017. Zorka (Beograd): Palić – Venecija

Zorka (Beograd): Palić – Venecija

Zorka (Beograd): Palić – Venecija

Priča sa III konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“, kategorija „Najbolja ženska putopisna priča“.

FotografijaTrg Svetog Marka, Venecija

Rođena sam na Paliću, u ulici jorgovana. Sa obe strane ulice su predivni, mirisni jorgovani, koji su me uvek inspirisali da težim nečemu većem, da budem kreativna i da doživim mnoge lepe trenutke.

Inspirisali su me i da počnem učestalije da čitam. Jako puno sam čitala. Čitanje me je dalje odvelo u neki novi svet putovanja. Čitala sam o dalekim, predivnim predelima koje sam žudela da posetim i doživim.

Čitajući o Veneciji, gradu na vodi, oduševila me je jedinstvenost grada, te sam rešila da ga posetim. Uputila sam se sa ostalim mojim vršnjacima, penzionerima, u Veneciju.

Bili smo par dana, što je bilo dovoljno da upoznam Veneciju, bar sve njene najzanimljivije znamenitosti. Imala sam priliku i da se vozim u gondoli i da doživim Veneciju iz te perspektive. Posmatrali smo i lepote crkve „Santa Marija Dela Salute“ , o kojoj je i naš pesnik Jovan Dučić pisao.

Još sam više bila oduševljena onim što sam videla, a o čemu sam čitala, jer se ipak ta lepota i doživljaj ne može prenesti na papir tako osećajno, realno, iskreno, kao što se može doživeti.

Zorka Jovanović, Beograd