Društvo Ekonomija Magazin Godine

Zna li ekonomija gde “klinci” čuvaju novac?

Blumberg u kratkom video-prilogu kaže da milenijumska generacija mrzi banke, i pita se: gde je onda njihov novac?

Naime, generacije koje danas imaju od 21 do 36 godina više od polovine, 52 odsto, svoju ušteđevinu čuva u kešu, dok sve ostale starostne grupe svega četvrtinu, odnosno 23 odsto, čuvaju u gotovini.

Novinari i konsultanti Blumberga komentarisali su šta pokazuje ova statistika. Istakli su da bejbimumeri kao najbrojnija generacija, imaju prosečno 2,1 dete, što milenijumce čini sledećom najbrojnijom generacijom u SAD.

Oni su značajan udeo stanovništva, koji je, uz to, tek na početku svog života koji će verovatno trajati duže nego njihovih roditelja. A kada tako važan deo ekonomije nema poverenja u ekonomski okvir koji mu je ponuđen, onda to može biti značajan problem.

Druga istraživanja pokazuju i da pripadnici milenijumske generacije nemaju nameru da rizikuju na finansijskom tržištu koje su upoznali kao nestabilno kroz nekoliko kriza tokom svog života, o čemu je Penzin već ranije pisao:

Blumberg u komentaru napominje da ovo nije trenutno stanje stvari, već da su oni i prva generacija koja je 100 odsto na internetu od mladosti, i da je itekako informisana o svemu što se zbiva, te institucijama nije lako da zadobiju njihovo poverenje.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija