Početna Magazin Godine Društvo Zna li ekonomija gde „klinci“ čuvaju novac?

Zna li ekonomija gde „klinci“ čuvaju novac?

Blumberg u kratkom video-prilogu kaže da milenijumska generacija mrzi banke, i pita se: gde je onda njihov novac?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Naime, generacije koje danas imaju od 21 do 36 godina više od polovine, 52 odsto, svoju ušteđevinu čuva u kešu, dok sve ostale starostne grupe svega četvrtinu, odnosno 23 odsto, čuvaju u gotovini.

Novinari i konsultanti Blumberga komentarisali su šta pokazuje ova statistika. Istakli su da bejbimumeri kao najbrojnija generacija, imaju prosečno 2,1 dete, što milenijumce čini sledećom najbrojnijom generacijom u SAD.

Oni su značajan udeo stanovništva, koji je, uz to, tek na početku svog života koji će verovatno trajati duže nego njihovih roditelja. A kada tako važan deo ekonomije nema poverenja u ekonomski okvir koji mu je ponuđen, onda to može biti značajan problem.

Druga istraživanja pokazuju i da pripadnici milenijumske generacije nemaju nameru da rizikuju na finansijskom tržištu koje su upoznali kao nestabilno kroz nekoliko kriza tokom svog života, o čemu je Penzin već ranije pisao:

Blumberg u komentaru napominje da ovo nije trenutno stanje stvari, već da su oni i prva generacija koja je 100 odsto na internetu od mladosti, i da je itekako informisana o svemu što se zbiva, te institucijama nije lako da zadobiju njihovo poverenje.