Početna Magazin Godine Društvo U Francuskoj, obrazovani duže putuju do posla. U Srbiji, oni koji su vaspitani da rade

U Francuskoj, obrazovani duže putuju do posla. U Srbiji, oni koji su vaspitani da rade

Što su obrazovaniji, Francuzi duže putuju do posla. U Srbiji bi verovatno mogla da se utvrdi veza između vremena koje je potrebno da se stigne na posao i vaspitanja koje je do sada formiralo stavove već nekoliko generacija u okviru jedne porodice

U istraživanju koje je objavio Randstad, preduzeće koje se bavi tržištem rada i zapošljavanjem, Francuzima je u proseku potrebno 23,4 minuta do posla. Za više od 35 odsto ispitanika, put do posla traje duže od 30 minuta (a od njih, sedam odsto do posla putuje više od sat vremena).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nije nikakvo iznenađenje što se do posla najduže putuje u pariskom regionu. kako prenosi Liberation Parižani do posla u proseku putuju 33 minuta, a za 32 odsto putovanje traje duže od 45 minuta.

Ali ono što je pomalo iznenadilo ispitivače jeste dobijeni zaključak da što su obrazovaniji, Francuzi duže putuju do posla. Zaposleni koji imaju fakultetsku diplomu u proseku do posla putuju 28 minuta, nasuprot radnicima bez kvalifikacija kojima je potrebno u proseku 16 minuta.

U Randstadu taj fenomen objašnjavaju činjenicom da kadrovi koji svoje funkcije vrše u velikim metropolama, pre svega u pariskom regionu, često stanuju u predgrađima.

Nama se čini i da je indikativan podatak da nekvalifikovani radnici brzo stignu na posao. Dakle, dobra je ponuda makar slabije plaćenih poslova kada nekvalifikovani radnici mogu da se zaposle u svom komšiluku.

Što se Srbije tiče, Penzin nema podatke, a ne znamo ni da je ovakvo istraživanje ikada vršeno kod nas. Ali nam se čini da bi i kod nas mogla da se ustanovi izvesna veza. Ali ne između vremena koje je potrebno da se do posla stigne i obrazovanja, već vremena i vaspitanja.

Jer Srbija je, deluje nam tako, odavno podeljena na one koji su vaspitani da rade bilo gde gde ima posla i druge koji nalaze izgovore da ne rade. I ta podela nije generacijska. Ali se taj stav često prenosi vaspitanjem sa kolena na koleno.