Početna Magazin Godine Starije majke duže žive

Starije majke duže žive

Žene koje rode svoje poslednje dete posle 33 godine života imaju dvostruko više šansi da dožive izuztno duboku starost, to jest, da žive oko 95 godina, u odnosu na majke koje poslednje dete rode do 29 godine, kaže se u istraživanju objavljenom u žurnalu Menopauza.

– Mislimo da je sposobnost žene da dobije dete u kasnijim godinama dokaz da njen reproduktivni sistem sporije stari, pa i ceo organizam stari sporije – kaže Thomas Perls, gerijatar iz Bostonskog medicinskog centra, autor studije Dugovečnost porodice (Long Life Family Study).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

I druge studije su otkrile povezanost kasnijeg rađanja sa životom koji doseže 95 ili 100 godina. Perls je mišljenja da potraga za dužim životom kod žena verovatno treba da bude usmerena na njenu reproduktivnu sposobnost, kao i da bi se ovako stečena dugovečnost verovatno prenela i na sledeće generacije.

Sledeće istraživanje zato će biti posvećeno traženju precizne veze između menopauze i dužine života, kako bi se možda dobio alat kojim bismo mogli sa većom verovatnoćom da pretpostavimo očekivani životni vek osobe, ili da ovaj kriterijum pridodamo drugim značajnim kriterijumima, piše NPR.