Početna Magazin Godine Živimo duže u proseku, ali najstariji ne postaju stariji

Živimo duže u proseku, ali najstariji ne postaju stariji

Živimo duže u proseku, ali najstariji ne postaju stariji

U proseku živimo duže, ali najstariji među nama nisu postajali stariji u poslednjih trideset godina

Slika: Oktavio Okampo, „Srebrne lokne“

Statističari sa Univerziteta u Tilburgu i Roterdamu istraživali su podatke iz poslednje tri decenije o 75.000 Holanđana kojima je upisana tačna starost u trenutku smrti.

„U proseku živimo duže, ali najstariji među nama nisu postajali stariji u poslednjih trideset godina“, objasnio je profesor Džon Ajnmal, vodeći naučnik istraživanja.

„Očigledno je da je očekivani životni vek porastao“, kaže profesor, ističući da se u Holandiji broj osoba koje su napunile 95 godina skoro utrostručio.

„Međutim, nedvosmisleno postoji zid i ta gornja granica se nije promenila“, naglašava.

Očekivani životni vek je prosečni životni vek koji mogu da očekuju pojedinci neke starosne grupe i jedan je od pokazatelja blagostanja u društvu.

Rezultati holandske studije upotpunjuju otkrića naučnika iz SAD koji su 2016. godine utvrdili sličnu gornju granicu.
Ipak, američki naučnici tvrde da pojedinci danas ne dostižu izuzetno visoku starost kao što je to nekad bio slučaj.

Profesor Džon Ajnmal i njegove kolege se ne slažu s tom tvrdnjom. Oni navode da njihovi zaključci ne pokazuju skoro nikakva odstupanja u trajanju maksimalnog životnog veka danas u odnosu na prošlost.

Ajnmal ističe da pojedini ljudi ipak pobijaju standarde, poput slučaja Francuskinje Žan Kalment, osobe koja je najduže živela, a da je to moglo sa sigurnošću da se utvrdi na osnovu njenog izvoda iz matične knjige rođenih.

Žan Kalment umrla je 1997, u 123. godini (imala je 122 godine i 164 dana).

Rezultati istraživanja Džona Ajnmala i njegovih kolega biće objavljeni za oko mesec dana, krajem septembra 2017. godine.

Izvor: B92