Početna Magazin Godine Ekonomija Žene koje rade duže promeniće lice radne snage

Žene koje rade duže promeniće lice radne snage

U SAD, svega 33 odsto žena starijih od 55 još uvek je radilo 1992. godine. Danas su procenti značajno drugačiji, a to je tek početak…

Broj starijih žena koje nastavljaju da rade naglo se povećao u proteklih 20 godina u SAD, čak brže nego broj muškaraca u sličnoj situaciji. Prema Birou za statistiku rada SAD, svega 33 odsto žena starijih od 55, i 75 odsto muškaraca istih godina, još uvek je radilo 1992. godine. 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Godine 2012, 35 odsto žena i dalje je radilo posle 55 godine, a Biro očekuje da će udeo žena u radnoj snazi starijoj od 55 godina do 2022. godine biti čak 82 odsto.

Među razlozima za ovo nalazi se i onaj da žene prosečno zarađuju manje od muškaraca, pa su im samim tim i penzije niže. Zato će morati ostajati duže u radnom odnosu kako bi održale životni standard. Predviđanja su da će čak 73 odsto radnika starijih od 50 godina raditi, makar i povremeno, čak i kada se penzionišu.

Međutim, u anketama, samo 31 odsto radnika pominje novac kao glavni razlog ostanka na poslu. Njih prvenstveno drže društvene veze, mentalna stimulacija, i mogućnost da ostanu mentalno i fizički aktivni.

– Ljudi su svesni da će živeti duže nego ranije, do 80, ili 90 godina. Zato kažu da to nije više 5-6 godina penzionerskog života, već deceniju ili dve, i da ne žele da ne rade ništa za to vreme – objašnjava Ken Dychtwald iz organizacije Age Wave, za Today.