Magazin Godine Svet Zdravlje

Velika Britanija: Cement za operaciju kuka ubija pacijente

“Izgleda da su ortopedi izračunali da prednosti cementa prevazilaze rizik. Neke zemlje ga uopšte ne koriste, a ovde je to praksa…”

Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da je operacija kuka javnog zdravstva te zemlje (NHS) do sada direktno ubila preko 41 pacijenta, da je 14 imalo srčani udar, a još sedam pacijenata dovela u veoma nestabilno stanje.

U 55 od ova 62 slučaja, incident se dogodio svega tri minuta od zgradnje cementne aplikacije veštačkog kuka. Na problem sa cementom koji se koristi u operacijama “delimične zamene kuka” upozoravano je još 2009. godine (tada je umrlo 26 pacijenata), ali danas, pet godina kasnije, i dalje se nastavlja sa ovom praksom.

– Izgleda da su ortopedi izračunali da prednosti cementa prevazilaze rizik. NHS treba da ispita da li je zaista potrebno korisiti cement. Neke zemlje ga uopšte ne koriste a u Britaniji je to “oduvek” standardna procedura – kaže Sir Lajam Donaldson, nekadašnji šef zdravstvene službe, koji je učestvovao u istraživanju.

Agencija za regulaciju medicinskih sredstava i proizvoda takođe je dobila informaciju o rizicima, ali je samo upozorila hirurge da smanje rizike kroz “procenu pacijenata i reviziju anestestika i operacionih tehnika”.

Sada se oglasio i NHS objavom da će se u saradnji sa grupama za bezbednost pacijenata pozabaviti ovim problemom, piše Telegraf.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija