Početna Magazin Godine Velika Britanija: Cement za operaciju kuka ubija pacijente

Velika Britanija: Cement za operaciju kuka ubija pacijente

„Izgleda da su ortopedi izračunali da prednosti cementa prevazilaze rizik. Neke zemlje ga uopšte ne koriste, a ovde je to praksa…“

Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da je operacija kuka javnog zdravstva te zemlje (NHS) do sada direktno ubila preko 41 pacijenta, da je 14 imalo srčani udar, a još sedam pacijenata dovela u veoma nestabilno stanje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U 55 od ova 62 slučaja, incident se dogodio svega tri minuta od zgradnje cementne aplikacije veštačkog kuka. Na problem sa cementom koji se koristi u operacijama „delimične zamene kuka“ upozoravano je još 2009. godine (tada je umrlo 26 pacijenata), ali danas, pet godina kasnije, i dalje se nastavlja sa ovom praksom.

– Izgleda da su ortopedi izračunali da prednosti cementa prevazilaze rizik. NHS treba da ispita da li je zaista potrebno korisiti cement. Neke zemlje ga uopšte ne koriste a u Britaniji je to „oduvek“ standardna procedura – kaže Sir Lajam Donaldson, nekadašnji šef zdravstvene službe, koji je učestvovao u istraživanju.

Agencija za regulaciju medicinskih sredstava i proizvoda takođe je dobila informaciju o rizicima, ali je samo upozorila hirurge da smanje rizike kroz „procenu pacijenata i reviziju anestestika i operacionih tehnika“.

Sada se oglasio i NHS objavom da će se u saradnji sa grupama za bezbednost pacijenata pozabaviti ovim problemom, piše Telegraf.