Magazin Godine Svet Život i godine

Lekcija Pariskog gospodina koju nikako da naučimo

– Ni moja osećanja, ni mi moja visoka pozicija, ne dozvoljavaju mi da prihvatim ovaj novac. Dajem ih de Gatu da napravi zabavu u svoju čast – rekao je Pariski gospodin voditelju, a zatim podsetio na jednu važnu istinu…

Pariski gospodin, čuveni beskućnik sa ulica Havane, Kuba, 1953. godine (sedam godina pre revolucije), našao se na televiziji sa još nekoliko drugih poznatih likova sa ulica tog grada (Bigote de Gato, La Marquesa) i tako je nastala jedna od najpoznatijih anegdota vezanih za njega.

Naime, Gaspar Pumareho, magnat, TV voditelj i pionir kubanske televizije, pozvao ih je da budu žiri u emisiji uživo pod nazivom TV škola.

Pri kraju emisije, Pumareho je rešio da ih nagradi sa po 20 dolara svakom. Kada je pokušao da da novac Pariskom gospodinu, on je odgovorio sledeće:

– Ni moja osećanja, ni mi moja visoka pozicija, ne dozvoljavaju mi da prihvatim ovaj novac. Dajem ih de Gatu da napravi zabavu u svoju čast.

Pumareho je ustuknuo, zaćutao za tren a onda upitao da se taj novac da narodnom sirotištu. Odgovor Pariskog gospodina zapravo je bilo kontra-pitanje koje i danas, nažalost, toliko puta u Srbiji možemo da postavimo:

– Pa, hajde da damo… Ali, šta bogati i država rade, oni koji bi navodno trebalo da se staraju o sirotištu? Ovo je čin dobročinstva i nije u redu da deca u sirotištu primaju milostinju. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija