Magazin Godine Zdravlje

Žene i godine (1): Srce – najveća pretnja dobrom starenju

Kada se pati od oboljenja vezanih za starenje koje čine da osoba bude hronično bolesna i zbog toga nije u mogućnosti da ispuni svoj potencijal, proces starenja se ubrzava.

Doktor Kevin MikLoklin je tokom svoje prakse shvatio da su mnoge starije žene zabrinute da ne dobiju kancer. Međutim, postoji više češćih zdravstvenih problema i bolesti koje onemogućavaju lepo starenje, i Penzin u ovom serijalu piše o njima:

Kardiovaskularne bolesti, uključujući srčanu slabost (insuficijencija) i infarkt, odgovorne su za najveći broj smrtnih ishoda kod žena. Vaskularna bolest kod žena učestvuje sa oko 40 do 45 odsto svih smrti, u poređenju sa 25 odsto svih vrsta kancera kod žena, uključujući rak jajnika, dojke, rak grlića materice i endometrioze.

Ima mnogo žena starijih od 40 godina sa bolestima vezanim za starost koje se tiču srca što ih dovodi u izrazito rizičnu grupu kada je u pitanju infarkt i dijabetes. Razlog zašto se žene, u komparativnom smislu, muče sa dobrim starenjem jeste morbiditet koji donose bolesti povezane sa starenjem.

Morbiditet se odnosi na stanje lošeg zdravstvenog stanja pri čemu ne može da se funkcioniše na optimalnom nivou zbog ograničenja koje postavljaju simptomi hroničnih bolesti – dobro starenje kako fizički tako i psihički postaje otežano zbog zdravstvenog stanja.

Kada se pati od oboljenja vezanih za starenje koje čine da osoba bude hronično bolesna i zbog toga nije u mogućnosti da ispuni svoj potencijal, proces starenja se ubrzava. Ovaj ubrzani proces starenja – koji čini da je dobro starenje praktično nemoguće – rezultat je abnormalnog fiziološkog stanja u oragnizmu.

Dobro starenje je ugroženo kada postoje bolesti vezane za starenje jer se telo predaje onome što se dešava u njemu – što može čak dovesti do prerane smrti.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija