Početna Magazin Godine Žene i godine (1): Srce – najveća pretnja dobrom starenju

Žene i godine (1): Srce – najveća pretnja dobrom starenju

Kada se pati od oboljenja vezanih za starenje koje čine da osoba bude hronično bolesna i zbog toga nije u mogućnosti da ispuni svoj potencijal, proces starenja se ubrzava.

Doktor Kevin MikLoklin je tokom svoje prakse shvatio da su mnoge starije žene zabrinute da ne dobiju kancer. Međutim, postoji više češćih zdravstvenih problema i bolesti koje onemogućavaju lepo starenje, i Penzin u ovom serijalu piše o njima:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kardiovaskularne bolesti, uključujući srčanu slabost (insuficijencija) i infarkt, odgovorne su za najveći broj smrtnih ishoda kod žena. Vaskularna bolest kod žena učestvuje sa oko 40 do 45 odsto svih smrti, u poređenju sa 25 odsto svih vrsta kancera kod žena, uključujući rak jajnika, dojke, rak grlića materice i endometrioze.

Ima mnogo žena starijih od 40 godina sa bolestima vezanim za starost koje se tiču srca što ih dovodi u izrazito rizičnu grupu kada je u pitanju infarkt i dijabetes. Razlog zašto se žene, u komparativnom smislu, muče sa dobrim starenjem jeste morbiditet koji donose bolesti povezane sa starenjem.

Morbiditet se odnosi na stanje lošeg zdravstvenog stanja pri čemu ne može da se funkcioniše na optimalnom nivou zbog ograničenja koje postavljaju simptomi hroničnih bolesti – dobro starenje kako fizički tako i psihički postaje otežano zbog zdravstvenog stanja.

Kada se pati od oboljenja vezanih za starenje koje čine da osoba bude hronično bolesna i zbog toga nije u mogućnosti da ispuni svoj potencijal, proces starenja se ubrzava. Ovaj ubrzani proces starenja – koji čini da je dobro starenje praktično nemoguće – rezultat je abnormalnog fiziološkog stanja u oragnizmu.

Dobro starenje je ugroženo kada postoje bolesti vezane za starenje jer se telo predaje onome što se dešava u njemu – što može čak dovesti do prerane smrti.