Početna Magazin Godine Društvo Žele da vaspitavaju unuke jer finansijski pomažu deci

Žele da vaspitavaju unuke jer finansijski pomažu deci

Istraživanje o mladim roditeljima iz 2011. godine pokazalo je da više od trećine njih ima objektivno nedovoljne prihode po članu porodice (između 8.000 i 16.000 dinara), dok manje od trećine kaže da ima dovoljno novca za život.

Samo polovina ima stalni posao u različitim sektorima, dok je više od petine nezaposleno, a više od šestine u nesigurnom radnom statusu.
Nebojša Savić, bračni terapeut i predsednik Udruženja za očuvanje i razvoj porodice „Brak i porodica”, ističe da se u našoj zemlji ne podstiče samostalnost dece i da mladi kasno napuštaju roditeljski dom i ostaju finansijski zavisni od roditelja, piše Politika:
– Problem nastaje kada roditelji počnu da se mešaju u brak svoje dece i vaspitanje svojih unuka, smatrajući da na to imaju pravo zbog finansijske podrške koju pružaju svojoj deci. Ovo vreme predstavlja veliko ekonomsko iskušenje za brak i roditeljstvo i zbog toga veliki broj mladih ljudi upada u vremensku zamku – čekajući bolje dane za odlazak kod matičara i veći stambeni prostor za roditeljstvo propušta važne biološke „rokove” za dolazak dece na svet”.
Najnoviji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je u Srbiji bez posla 210.545 mladih, od 15 do 30 godina,i 99.141 osoba, od 30 do 35 godina. Državni sekretar Zoran Martinović nedavno je upozorio da stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji iznosi 51,2 odsto.