Početna Magazin Godine Mladi roditelji zavisni od pomoći svojih roditelja i baka

Mladi roditelji zavisni od pomoći svojih roditelja i baka

Bezmalo polovinu mladih roditelja finansijski pomažu očevi i majke, a četvrtini svakodnevno pomažu i bake.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Skoro svaka treća porodica u Srbiji ima prihode do 8.000 dinara po članu domaćinstva pokazalo je poslednje istraživanje „Mladi – naša sadašnjost”, Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, o položaju mladih roditelja, od 19 do 35 godina, u 62 opštine Srbije, sprovedeno na 1.627 ispitanika 2011. godine. 
Bezmalo polovinu mladih roditelja finansijski pomažu očevi i majke, a četvrtini svakodnevno pomažu i bake. Svaki treći par kaže da nema adekvatan stambeni prostor, dovoljno vremena za dete i da ne može da uskladi posao i porodicu. Čak 64 odsto izdvojilo je nedostatak novca kao najveći problem u roditeljstvu, a gotovo polovina kaže da su previše umorni i iscrpljeni.
Mladi sa završenom osnovnom školom stupaju u brak čim zagaze u punoletstvo, oni sa srednjom školom oko 24 godine, a osobe koje imaju više i visoko obrazovanje – oko 27 godine života. U ispitivanom uzorku svega 27,6 odsto mladih ima decu i gotovo je izjednačen broj osoba koje imaju jedno ili više dece, a svega deset odsto ima troje dece. 
Dr Smiljka Tomanović, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i autor istraživanja, navodi da prvi naslednik obično dolazi na svet godinu dana nakon sklapanja braka nevezano od obrazovnog statusa roditelja. Gotovo 70 odsto mladih roditelja planiralo je dete, a dva odsto nije želelo decu. Podršku roditelja za zasnivanje porodice imalo je 80 odsto mladih roditelja, dok je 11 odsto baka i deka bilo protiv – ostalima je bilo svejedno.