Početna Magazin Godine Država skraćuje banjsku rehabilitaciju i ukida prevenciju

Država skraćuje banjsku rehabilitaciju i ukida prevenciju

Rehabilitacija u specijalnim bolnicama više se ne odobrava za povrede kao što je prelom ruke, dok prevencije srčanih i drugih oboljenja gotovo da nema, a rehabilitacija težih bolesti traje kraće nego ranije jer nema para u budžetu, piše Politika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Republički fond za zdravstveno osiguranje danas plaća svega 3.100 postelja u banjskim centrima, dok je pre desetak godina oko 8.000 kreveta bilo je namenjeno za rehabilitaciju i prevenciju srčanih, disajnih ili degenerativnih oboljenja.
– Sada važe restriktivne mere RFZO iz juna 2012, kada je smanjena dužina trajanja rehabilitacije. Tako oni koji su imali šlog i tešku povredu kičme umesto 90 dana, sada u banji imaju najviše dva meseca, dok pacijent posle operacije kuka ima pravo na najviše tri nedelje oporavka u lečilištu. Mi dobijamo novac na osnovu toga koliko nam bolesnika pošalju, a ne na osnovu toga koliko imamo postelja – kaže profesorka dr Milica Lazović, direktorka Instituta za rehabilitaciju i predsednica UO rehabilitacionih centara u Srbiji i Republičke stručne komisije za rehabilitaciju.
Sanja Mirosavljević, pi-ar RFZO, kaže da je prošle godine od 1. januara do 30. septembra za banjsku rehabilitaciju izdato 31.937 uputa za razne dijagnoze, i da će zbog nedostatka u budžetu od pet milijardi dinara, verovatno morati da se razmišlja o racionalizaciji sredstava, što će verovatno uključivati i banjsku rehabilitaciju.