Početna Magazin Godine SLD i LKS – posvađani lekari Srbije

SLD i LKS – posvađani lekari Srbije

Jedna lekarska organizacija zahteva prinudnu upravu u drugoj u kojoj su, po automatizmu, svi lekari članovi. Zbog: rasipništva, korupcije i bezakonja

Lekarska komora Srbije (LKS) i Srpsko lekarsko društvo (SLD) – znate li razliku? Ukoliko niste iz medicinske branše, verovatno ne znate. Ali razlika postoji. I veliki jaz.

SLD traži da se suspenduju svi organi upravljanja i uvede prinudna uprava u LKS zbog: rasipništva, korupcije i bezakonja
. Ovo su reči kojima akademik dr Radoje Čolović, predsednik SLD, opisuje situaciju u LKS. Novosti prenose optužbe akademika Čolovića koje, čak i nama, naviknutima na priče o rasipanju našeg i gomilanju njihovog, deluju neverovatno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od plate od 158.000 dinara koju prima direktorka LKS za funkciju koja bi trebalo da bude volonterska do 17.200 evra koliko je isplaćeno njoj i preduzeću Srpski menadžment centar za tekst tzv. predloga uključivanja privatne prakse u zdravstveni sistem Srbije koji se onda promoviše po Srbiji kao „besplatna“ edukacija za koju se, valjda na dobrovoljnoj bazi, daje 150 evra po predavanju. „Većinu predavanja drži direktorka Komore, a među predavačima su njen advokat, čak i knjigovođa, i lekari koje je rukovodstvo LKS uhvatilo u svoju mrežu“, objašnjava akademik Čolović.

LKS dobija novac od obavezne članarine koja iznosi 0,8% zarade za lekare u državnom i 1,6% za lekare u privatnom zdravstvu. Pored toga, svaki od 32.500 lekara morao je da izdvoji 6.000 dinara za upis i još 2.000 dinara za licencu. Tako se za osam godina od osnivanja LKS, na njihov račun slilo između 20 i 30 miliona evra. Bilo bi i lepo čuti da je jedno strukovno udruženje u Srbiji uspelo da skupi tu svotu da se ne iznose i podaci na šta i na koga se ti novci troše.

Primarijus dr Tatjana Radosavljević, direktorka LKS, ne želi da komentariše
navode SLD jer je „SLD obična nevladina organizacija“, dok LKS radi posao za koji ih je „država osnovala i osposobila“. Članstvo u LKS je obavezno, tako da su svi lekari Srbije automatski i članovi LKS. Ali, ako SLD ima 27.500 članova (koji su, po automatizmu, i članovi LKS), brine čak i ovo zanemarivanje dr Radosavljević mišljenja tolikog broja kolega.

Izbori se približavaju, pa će biti sve više prljavog veša na sve strane, u svim strukama. Ali kako pacijent da zanemari ove priče i poveri svoje zdravlje onima koji ispadaju i krajnje nemoralni i neobrazovani?