Društvo Magazin Godine Svet

SAD: Novi zakon oslobađa stare zatvorenike

Novi zakon u Misuriju trebalo bi da pruži mogućnost nekim zatvorenicima da budu oslobođeni na dodatnom saslušanju koje dobijaju ako ispunjavaju pet zadatih uslova…

Stroga kaznena politika, učinila je zatvorske ustanove u Misuriju praktično jednim od najvećih domova za stare u SAD. Od 2004. do 2014. godine broj starih zatvorenika skoro se udvostručio i još uvek je pod kontrolom, ali pitanje je dokle?

Zato donose novi zakon koji bi trebalo da pruži mogućnost nekim zatvorenicima da budu oslobođeni na dodatnom saslušanju koje dobijaju ako ispunjavaju svih pet zadatih uslova:

  • da su stariji od 65 godina
  • da su odležali najmanje 20 godina
  • da su osuđeni na minimum 50 godina bez prava na uslovnu
  • da nisu imali presude za neke prethodne nasilne zločine
  • da nisu seksualni prestupnici.

Ovo je jedan od prvih zakona u SAD koji prepoznaje problem starenja zatvorenika, koji ne predstavljaju više opasnost za društvo. Iskustva pokazuju da u tim slučajevima svega 3,5 ponovo dospe u zatvor naspram 35 odsto povratinka koliko je prosek u SAD.

Cilj je i smanjenje trškova čuvanja i nege starih zatvorenika iako pomenute zakonske uslove za sada ispunjava samo 13 lica – svake godine biće ih sve više.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija