Početna Magazin Godine Mašina za održavanje pluća za transplantaciju

Mašina za održavanje pluća za transplantaciju

Mašina za održavanje pluća za transplantaciju

Transplantacija pluća specifična je po tome što ovaj organ ne trpi duži transport što znatno otežava uspešnu operaciju. Nova mašina održava pluća spremnim za transplantaciju četiri puta duže nego što je do sada bilo moguće.

Transplantacija pluća moguća je u vremenskom intervalu od šest sati koji često nije dovoljan da organ stigne od donora do pacijenta. Pored toga, samo petina pluća donora koja hirurzi imaju na raspolaganju ispunjava kvalitet potreban za ugradnju organa.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prodor je učinila bolnica Royal Brompton and Harefield u Londonu, koja je razvila mašinu koja održava pluća aktivnim čak 24 sata.

Mašina čini da pluća nastavljaju da „dišu“ praktično ceo dan van ljudskog tela. Tako se dobija dovoljno vremena čak i za eventualni međunarodni transport.

– Ova tehnologija može revolucionarizovati transplantaciju pluća dupliranjem broja operacija koje danas uspevamo da izvedemo uz ograničeni vremenski period – kaže hirurg specijalizovan za transplatacije Andre Simon.

Mašina je nazvana Organ Care System (OSC – sistem za negu organa). Ona ne samo da čuva organ tokom transporta, već mu pruža uslove koje ima i unutar organizma.

Liči na druge sanduke sa točkićima koji se koriste za organe za transplantaciju, ali pored te zapečaćene plastične kutije, ima i pumpu koja doprema krv do organa, i uređaj koji naduvava i izduvava pluća.

Istovremeno, OSC može da unapredi stanje pluća čineći da transplantacija bude uspešnija. Bolnica koja je razvila mašinu već poseduje 12 primeraka mašine.

Uzgred, ista bolnica je 2014. godine već dospela na naslovne strane zahvaljujući tehnici održavanja srca za transplantacije, podseća RT.