Početna Magazin Godine Ekonomija Zašto su poljoprivredne penzije najniže?

Zašto su poljoprivredne penzije najniže?

Zašto su poljoprivredne penzije najniže?

Najniža poljoprivredna penzija iznosi 10.577 dinara. Zašto su poljoprivredne penzije najniže u Srbiji, za B92 odgovara Željko Simić iz RF PIO.

Simić kaže da visina penzije svih poljoprivrednika zavisi od dva parametra: od osnovice na koju se uplaćuju doprinosi i dužine trajanja odnosno broja godina navršenog staža osiguranja na koji je doprinos uplaćen (kao i kod svih drugih osiguranika, prim. Penzin).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Što je osnovica na koju se uplaćuje doprinos veća, to je i penzija veća i što je veći broj godina za koji je doprinos uplaćen, to je penzija veća“, kaže Simić.

Objašnjava da najveći broj poljoprivrednih osiguranika obično uplaćuje najnižu osnovicu koja je propisana zakonom, a koja je sada nešto preko 22.000 dinara. Nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstava mogu da plaćaju doprinos po većoj osnovici tako da mogu tako da utiču na visinu svoje penzije.

Prema njegovim rečima, ono što je najveći problem kod poljoprivrednika jeste to što je mali broj tih ljudi s punim penzijskim stažom sa 40 ili 45 godina.

„Prema našim podacima, svega 2,3 odsto starosnih penzija iz kategorije poljoprivrednika ostvari penziju sa punim stažom. Dok je to kod tzv. zaposlenih osiguranika 40 odsto – oni uglavnom uplaćuju doprinos onoliko koliko je potrebno da ispune uslov za starosnu penziju“, kaže Simić.

Podseća da se Izmenama zakona propisuje se da pravo na starosnu penziju ostvaruju i muškarci i žene koji imaju 65 godina i 15 godina staža osiguranja ili 45 godina života bez obzira na staž osiguranja. Kod žena, kažu u PIO postoje posebni uslovi, povoljniji.

Inače, u Srbiji ima preko 190.000 poljoprivrednih penzionera, od kojih je oko 14.000 invalidskih. Simić ističe i da se isplata poljoprivrednih penzija vrši na vreme – jednom mesečno.

Ako vam je potreban savet, zakažite razgovor sa finansijskim savetnikom pod vašim uslovima.