Početna Magazin Godine Pražnjenje creva – pokazatelj zdravstvenog stanja (4)

Pražnjenje creva – pokazatelj zdravstvenog stanja (4)

Nije dobro ni da se oseća na kvarna jaja, ni da je konstantno tanka kao crvić niti da je tečna i svetlozelene boje

5. Ako čvrsti produkti vaših napora u toaletu mirišu kao sumpor ili jaja i imate dijareju, to može značiti da imate lamblijazu. Izazivač ove bolesti je lamblija. Ovaj parazit voli da boravi u slatkim vodama, pa ako ste išli na plivanje u jezeru ili ako ste nedavno pili neprečišćenu vodu, možda ste ga usput pokupili.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovo oboljenje često nije sasvim očigledno, kao što bi moglo da se pomisli. Mogli biste da imate blagu dijareju nedeljama, čak mesecima, ali da se inače osećate dobro. Lekar treba da izvrši analizu stolice, a leči se određenim antibioticima.

6. Ako su vam produkti tanki kao crvići, to bi moglo da znači da imate zatvor ili, u mnogo lošijoj varijanti, može ukazivati na karcinom debelog creva. „Ako primetite da vam je stolica dan-dva tanka kao crvić, to verovatno nije problem“, kaže dr Šet. „To može da se desi ako ste konstipovani i mnogo se naprežete, te se analni mišići stežu što može suziti stolicu na izlasku.“ Pomoći će, najverovatnije, dodavanje više vlakana ishrani.

Ali ako takvo stanje potraje, to bi moglo da ukaže na kolorektalni karcinom. „Kod ovog karcinoma, tumor je fiksan i čvrst i okružuje rektum tako da je manje prostora za stolicu da se provuče, pa izgleda veoma tanka i kao vrpca“, dodaje Šet. Zakažite pregled. Kolonoskopijom se tačno utvrđuje šta se dešava.

7. Ako je vaša stolica eksplozivna, tečna i svetlozelena, to bi moglo da znači da ste inficirani klostridijom. „Sve je učestalija i obično se javlja nakon terapije antibioticima“, kaže Šet. Klostridija je normalan deo flore u digestivnom traktu, ali antibiotici mogu da unište bakterije koje je drže u ravnoteži.

Kao rezultat toga, ona može da počne da se nekontrolisano razmnožava i može izazvati ozbiljne stomačne probleme koji mogu dovesti do dehidratacije, hospitalizacije, a u ekstremnim slučajevima, čak i smrti. Odmah kontaktirajte lekara. Ako još uvek uzimate antibiotike, konsultujte se da li treba da prekinete terapiju (i na koji način je to najbezbolnije uraditi).