Zaposleni u Srbiji očekuju zaradu od 1000 evra

Radnicima u Srbiji na prvom mestu je visina zarade i dobri međuljudski odnosi na poslu. Kada je iznos u pitanju, zaposleni očekuju zaradu u visini od 1000 evra.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

SlikaFilip Barlou, Svet kako ga vide kratkovidi ljudi

Centar za zapošljavanje i razvoj karijere „Infostud“ je i ove godine sproveo istraživanje sa ciljem utvrđivanja stanja na srpskom i regionalnom tržištu rada.

U istraživanju je učestvovalo oko 6.600 ispitanika. Njih više od 2.500 bilo je iz Srbije. Među ispitanicima iz Srbije bilo je 54 odsto zaposlenih, 40 odsto nezaposlenih i šest odsto onih koji se još uvek školuju.

Visina zarade i dobri međuljudski odnosi najvažniji

Godinama su na prvom mestu faktora za odabir posla bili međuljudski odnosi. Međutim, od 2022. godine inflacija je očigledno učinila svoje, te je visina zarade postala najvažniji faktor. Ona je najvažnija za 66 odsto ispitanika. Dobri međuljudski odnosi su i dalje veoma važni i nalaze se na drugom mestu sa 64 odsto.

Na trećem mestu, sa značajno manjim procentom od 38 odsto, nalazi se mogućnost učenja i napredovanja. Radno vreme je na četvrtom mestu sa 30 odsto. Sigurnost posla je naglasio kao važan tek svaki peti ispitanik (21%).

Znanjem i motivacijom do posla

Ispitanike su pitali šta je po njihovom mišljenju najvažnije za dobijanje posla, odnosno čime mogu osvojiti potencijalnog poslodavca.

Najviše anketiranih, 31 odsto, smatra da su to znanja i veštine. Slede njihova moivacija i želja za zaposlenjem (22 odsto). Prethodno radno iskustvo je izdvojilo 16 odsto ispitanika, a 10 odsto je navelo da su to dobri kontakti i poznanstva.

Kao presudni faktor za dobijanje posla sedam odsto ispitanika navelo je stranačku pripadnost.

„Ako posmatramo stanje u regionu, ispitanici iz Slovenije najveću prednost daju radnom iskustvu, dok je Makedoncima ipak presudna motivacija i volja za zaposlenjem“,  navodi se u rezultatima istraživanja Infostuda.

Očekivana zarada za 140 evra veća nego 2022. godine

Kada je reč o priželjkivanoj zaradi, najveći broj ispitanika iz Srbije u proseku očekuje 1.000 evra. Prethodne, 2022. godine, očekivanje je iznosilo 860 evra.

Tek svaki peti ispitanik (23 odsto) dobio je povišicu ove godine. Njih 11 odsto imalo je korekciju uslovljenu inflacijom. Sa druge strane, čak polovina ispitanika nije dobila povišicu niti je očekuje, dok 16 odsto predviđa da će dobiti povišicu do kraja godine.

U poslednjih godinu dana posao su najmanje menjali ljudi iz Srbije (38 odsto) i Bosne i Hercegovine (34 odsto). Najviše su posao, u ovom periodu, menjali Hrvati (44 odsto) i Makedonci (43 odsto).

Izvor: Ekapija