Ne brinite za plaćanje računa bez obzira na štrajk poštara

Iz EPS-a kažu da građani ne treba da brinu za plaćanje računa bez obzira na štrajk poštara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nemali broj građana Srbije zabrinuo se za plaćanje svojih računa za struju, komunalije, telekomunikacione usluge i sl. budući da je štrajk poštara u toku. Građani nemaju razloga za brigu, kažu u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Na EPS-ovim šalterima širom Srbije ogromne su gužve. Domaćinstva račune za struju dobijaju oko 15. u mesecu. Zbog štrajka radnika Pošte Srbija mnogi još nisu dobili oktobarske račune.

Neki građani su zabrinuti da će platiti zateznu kamatu ako račune ne plate na vreme. Neki ne žele ni da ostanu bez popusta od pet odsto za redovno plaćanje.

Izvršni direktor snabdevanja u EPS-u Radovan Stanić kaže za RTS da nema razloga za zabrinutost, „uvereni smo da će računi stići na vreme“.

„Danas je 21. novembar, rok za plaćanje je 28. Mi očekujemo da će najveći broj naših građana biti u prilici da svoje račune plati na vreme i ostvari popust od pet odsto koji je omogućen za redovno plaćanje.“

„Predlažemo da građani posete portal eps.rs na kome mogu steći uvid u svoje račune. Taj portal pruža niz mogućnosti. Možete videti svoju potrošnju unazad tri godine, sve uplate unazad tri godine. Nudi vam mogućnost da račun preuzmete i ima čak mogućnosti da ga platite, tako da nema potrebe da čekate u redovima na šalterima“, objasnio je Stanić.

Neka komunalna preduzeća su već pomerila rokove za plaćanje upravo zbog štrajka u Pošti. Na pitanje da li EPS razmišlja da uradi to isto, Stanić kaže da prate situaciju na terenu i da će u skladu sa tim postupati.

Bez zateznih kamata

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja potrošača Efektiva objasnio je u razgovoru za list Danas da je ova situacija situacija specifična. Ovde nema specijalnih prava za potrošače.

„Ako građani koji inače dobijaju fizički račune, a sad ih nisu dobili, onda su na neki način onemogućeni da ih plate. Javna komunalna preduzeća ne bi trebalo da im zaračunavaju zatezne kamate. Sa druge strane, ta preduzeća nisu kriva za to što se dešava štrajk, ali mogu da promene način dostave računa ili obaveštenja potrošača.“