Magazin Godine Porodica

Zamrzavanje jajnih ćelija koje (ne)će biti odmrznute

Slika: Skultpura vajara Vigelanda u parku u Oslu

Zamrzavanje jajnih ćelija da se kasnije mogu koristiti za oplodnju u slučaju da se iz bilo kog razloga ne može da dođe do trudnoće, pre par godina u SAD prestalo je da bude eksperimentalna metoda. I sada, kada je tehnologija na tržištu, postavlja se pitanje – za koga? A tu prestaje medicina, i počinje marketing…

Osnovna ideja zamrzavanja jajnih ćelija jeste u tome da žene u ranijim godinama života mogu da prođu ovu proceduru kako bi osigurale da kasnije, uprkos eventualnim bolestima ili neplodnosti, ipak mogu da budu majke, rađajući samostalno ili pomoću surogat-majke.

Zamrzavanje je već decenijama dostupno u SAD kao eksperimentalna procedura za žene koje moraju da se podvrgnu hemoterapiji.

Do danas, oko 5.000 beba rođeno je iz jajnih ćelija koje su zamrznute, odmrznute i oplođene.

Zatim je, 2012. godine, Američko udruženje za reproduktivnu medicinu odlučilo da zamrzavanje jajnih ćelija nije više eksperimentalna procedura. To je otvorilo mogućnost da se može obavljati u svakoj bolnici koja ispunjava uslove, a ne samo u okviru istraživanja.

I naravno, kada neki novi izum medicine dospe na tržište, tu počinju da važe neka nova pravila. U komercijalnoj sferi, zamrzavanje jajnih ćelija počelo je već da se reklamira kao osiguranje za budućnost, za one devojke i žene koje ne nameravaju još dugo dugo da budu majke, pre svega zbog karijere:

– Sve je više žena koje mogu da se nađu jednog dana u situaciji da im majčinstvo može doneti samo zamrznuta jajna ćelija iz doba kada nisu imale problema sa plodnošću – objašnjavaju u jednoj klinici koja je ponudila ovu uslugu kao komercijalnu.

Tako bolnice koje nude ovu uslugu organizuju “informativne” koktele, uz vino i meze, da pojasne ženama prednosti ove odluke. U realnosti, procedura nije baš tako opuštena i neobavezna…

Reč je o veoma komplikovanom i zdravstveno zahtevnom procesu:

  • žene dve nedelje treba da daju sebi injekcije hormona da stimulišu jajnike da stvore što je moguće više zrelih jajnih ćelija
  • zatim sledi osetljiva hirurška procedura za uzimanje ćelija
  • a sve vreme može doći do neželjenih efekata.

Naravno, kao i svaka procedura koja dospe na tržište, a naročito one koje se tiču ovako osetljive teme, i cena je… odgovarajuća.

Prosečna cena zamrzavanja jajnih ćelija po želji u SAD košta oko 12.000 dolara.

Osiguravajuće kuće još uvek ne pokrivaju ovu proceduru, ali velike IT kompanije kao što su Fejzbuk i Epl plaćaju svojim radnicama da zamrznu svoje jajne ćelije, što nije prošlo bez kritika o tome da kompanije stavljaju time sebe na prvo mesto jer šalju poruku svojim radnicama da u punoj snazi treba da rade za njih, a rađati mogu i kasnije…

I dalje je reč o rizičnom ishodu, jer je zamrzavanje jajnih ćelija osetljivije od zamrzavanja embriona. Takođe, savet je da se jajne ćelije zamrznu pre 35 godine, piše NPR.

Ono što i tada ostaje kao pitanje, jeste to da li će te jajne ćelije biti jednog dana uopšte i odmrznute? Ono što za radnog veka sačuvamo u banci ili investicionom penzijskom fondu, potrošićemo u penziji, ali, teško da će se neko odlučiti da odmrzne svoje jajne ćelije kada karijera bude na izmaku.

Ako neko misli da 25, 30 ili 35 nisu odgovarajuće godine za trudnoću i decu, kako će se istoj toj osobi učiniti da je 45 ili 50 godina života pravo vreme da se nosi trudnoća, da se bori sa grčevima, sa kozmetičkim i drugim trajnim promenama na telu, i naravno, sa samom decom?

Da li će bolnice umeti da naprave kampanju, i zatim i trend, da je prosto moderno da se ima i zamrznuta jajna ćelija negde u nekom trezoru, kao što se ima letnjikovac, ili stan u centru, ili auto, ili kreditna kartica?

Koliko će zamrznutih jajnih ćelija stajati doveka u laboratoriji, samo zato što su bolnice izračunale koliko komada može da stane u jedan zamrzivač, koliko on struje može da potroši, i kolika je razlika troškova i zarade?

Mada, ne treba se čuditi ako ovakav trend zaista zaživi, jer, neće nam to biti ni prvi ni poslednji san koji ćemo zamrznuti dok se bavimo svakodnevnim životom, svojim, i samo svojim.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija