Početna Magazin Godine Zamrzavanje jajnih ćelija koje (ne)će biti odmrznute

Zamrzavanje jajnih ćelija koje (ne)će biti odmrznute

Zamrzavanje jajnih ćelija koje (ne)će biti odmrznute

Zamrzavanje jajnih ćelija da se kasnije mogu koristiti za oplodnju u slučaju da se iz bilo kog razloga ne može da dođe do trudnoće, pre par godina u SAD prestalo je da bude eksperimentalna metoda. I sada, kada je tehnologija na tržištu, postavlja se pitanje – za koga? A tu prestaje medicina, i počinje marketing…

Osnovna ideja zamrzavanja jajnih ćelija jeste u tome da žene u ranijim godinama života mogu da prođu ovu proceduru kako bi osigurale da kasnije, uprkos eventualnim bolestima ili neplodnosti, ipak mogu da budu majke, rađajući samostalno ili pomoću surogat-majke.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zamrzavanje je već decenijama dostupno u SAD kao eksperimentalna procedura za žene koje moraju da se podvrgnu hemoterapiji.

Do danas, oko 5.000 beba rođeno je iz jajnih ćelija koje su zamrznute, odmrznute i oplođene.

Zatim je, 2012. godine, Američko udruženje za reproduktivnu medicinu odlučilo da zamrzavanje jajnih ćelija nije više eksperimentalna procedura. To je otvorilo mogućnost da se može obavljati u svakoj bolnici koja ispunjava uslove, a ne samo u okviru istraživanja.

I naravno, kada neki novi izum medicine dospe na tržište, tu počinju da važe neka nova pravila. U komercijalnoj sferi, zamrzavanje jajnih ćelija počelo je već da se reklamira kao osiguranje za budućnost, za one devojke i žene koje ne nameravaju još dugo dugo da budu majke, pre svega zbog karijere:

– Sve je više žena koje mogu da se nađu jednog dana u situaciji da im majčinstvo može doneti samo zamrznuta jajna ćelija iz doba kada nisu imale problema sa plodnošću – objašnjavaju u jednoj klinici koja je ponudila ovu uslugu kao komercijalnu.

Tako bolnice koje nude ovu uslugu organizuju „informativne“ koktele, uz vino i meze, da pojasne ženama prednosti ove odluke. U realnosti, procedura nije baš tako opuštena i neobavezna…

Reč je o veoma komplikovanom i zdravstveno zahtevnom procesu:

  • žene dve nedelje treba da daju sebi injekcije hormona da stimulišu jajnike da stvore što je moguće više zrelih jajnih ćelija
  • zatim sledi osetljiva hirurška procedura za uzimanje ćelija
  • a sve vreme može doći do neželjenih efekata.

Naravno, kao i svaka procedura koja dospe na tržište, a naročito one koje se tiču ovako osetljive teme, i cena je… odgovarajuća.

Prosečna cena zamrzavanja jajnih ćelija po želji u SAD košta oko 12.000 dolara.

Osiguravajuće kuće još uvek ne pokrivaju ovu proceduru, ali velike IT kompanije kao što su Fejzbuk i Epl plaćaju svojim radnicama da zamrznu svoje jajne ćelije, što nije prošlo bez kritika o tome da kompanije stavljaju time sebe na prvo mesto jer šalju poruku svojim radnicama da u punoj snazi treba da rade za njih, a rađati mogu i kasnije…

I dalje je reč o rizičnom ishodu, jer je zamrzavanje jajnih ćelija osetljivije od zamrzavanja embriona. Takođe, savet je da se jajne ćelije zamrznu pre 35 godine, piše NPR.

Ono što i tada ostaje kao pitanje, jeste to da li će te jajne ćelije biti jednog dana uopšte i odmrznute? Ono što za radnog veka sačuvamo u banci ili investicionom penzijskom fondu, potrošićemo u penziji, ali, teško da će se neko odlučiti da odmrzne svoje jajne ćelije kada karijera bude na izmaku.

Ako neko misli da 25, 30 ili 35 nisu odgovarajuće godine za trudnoću i decu, kako će se istoj toj osobi učiniti da je 45 ili 50 godina života pravo vreme da se nosi trudnoća, da se bori sa grčevima, sa kozmetičkim i drugim trajnim promenama na telu, i naravno, sa samom decom?

Da li će bolnice umeti da naprave kampanju, i zatim i trend, da je prosto moderno da se ima i zamrznuta jajna ćelija negde u nekom trezoru, kao što se ima letnjikovac, ili stan u centru, ili auto, ili kreditna kartica?

Koliko će zamrznutih jajnih ćelija stajati doveka u laboratoriji, samo zato što su bolnice izračunale koliko komada može da stane u jedan zamrzivač, koliko on struje može da potroši, i kolika je razlika troškova i zarade?

Mada, ne treba se čuditi ako ovakav trend zaista zaživi, jer, neće nam to biti ni prvi ni poslednji san koji ćemo zamrznuti dok se bavimo svakodnevnim životom, svojim, i samo svojim.