Početna Magazin Godine Društvo Epl i Fejzbuk plaćaju ženama da odgode trudnoću

Epl i Fejzbuk plaćaju ženama da odgode trudnoću

Tehnologija i dalje nije sasvim pouzdana, a i muška sperma stari, pa je pitanje šta se dešava u jednoj vezi kada se koristi „mlada“ zamrznuta jajna ćelija, i 10 godina starija muška sperma…

U cilju produktivnosti i uvećanja profita, rađanje i stvaranje porodice posmatra se kao „problem“. Bez obzira na brojne zakonske inicijative, teško da ovde može biti napretka kada je profit osnovni motiv i jedino čemu se teži.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Poznate američke kompanije Fejzbuk i Epl otišli su korak dalje. Oni plaćaju 20.000 dolara zaposlenim ženama koje rade kod njih da plate proceduru zamrzavanja jajnih ćelija kako bi odložile trudnoću za poznije godine života, a svoje najbolje godine podarile kompaniji.

Fejzbuk je ovu mogućnost uveo od 2014. godine, a Epl se sprema da isto učini u 2015. godini. Sama ideja ovakve procedure nastala je 1986. godine. Obično se uzima jajna ćelija od žena na vrhuncu plodnosti, od 25 do 35 godina.

Procedura uzimanja jajne ćelije traje 10 do 15 minuta, a zatim se čuva do 10 godina u klinikama. Pre upotrebe ćelija se odmrzava, oplođuje spermom i postavlja na svoje mesto u materici.

Tehnologija se do skoro smatrala nepouzdanom i rizičnom, a cena procedure za jednu ćeliju iznosi 10.000 dolara, uz 500 dolara godišnje za čuvanje. Klinike koje se bave ovim čestitale su Eplu i Fejzbuku na odlukama, jer će one doprineti „da žene daju sve od sebe u industriji kojoj dominiraju muškarci“.

Međutim, stvari su još složenije… Tehnologija i dalje nije sasvim pouzdana, a i muška sperma stari, pa je pitanje šta se dešava u jednoj vezi kada se koristi „mlada“ zamrznuta jajna ćelija, i 10 godina starija muška sperma, piše Verge.

Pored toga, ovo bi moglo podstaći ljude da još kasnije imaju decu nego što je to već danas slučaj. A kompanije? Njima je ipak jeftinije da plate odlaganje trudnoće nego da plaćaju svoje „programe za podršku zaposlenima sa decom“ kojima se hvale, izgleda, samo u cilju PR-a.