Početna Magazin Godine Zahtev USPS vladi Srbije da odustane od privatizacije banja i rehabilitacionih centara

Zahtev USPS vladi Srbije da odustane od privatizacije banja i rehabilitacionih centara

Zahtev USPS vladi Srbije da odustane od privatizacije banja i rehabilitacionih centara

Na osnovu zaključaka Okruglog stola Socijalno-ekonomskog saveta USPS, održanog 7. 12. 2016. godine, pod nazivom Problemi privatizacije objekata u vlasništvu PIO fonda u banjama Srbije (detalji na linku), Udruženje sindikata penzionera Srbije uputilo je tri svoja zahteva svim nadležnim organima, institucijama i medijima. Penzin ove zahteve prenosi u celosti….

Zahtev USPS upućen je: Vladi Srbije, Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu, direktorki RF PIO, Upravnom odboru RF PIO, Skupštini Srbije, narodnim poslanicima i poslaničkim grupama u Skupštini Srbije, Ministarstvu pravde, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Državnom tužiocu, Agenciji za borbu protiv korupcije, Savetu za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, Savezu samostalnih sindikata Srbije, Sindikatu Nezavisnost, svim sindikalnim centralama u Srbiji, Uniji poslodavaca Srbije, medijima…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zahtevi USPS

  1. Da Vlada Srbije odustane od najavljene privatizacije banja i RH Centara, zato što Banje i RH Centri nisu imovina države Srbije, već privatna imovina, koju su tadašnji zaposleni, danas penzioneri, izdvajali od svojih mesečnih zarada i uplaćivali u RF PIO. Udruženje sindikata penzionera Srbije će se u ime svih 1.700.000 penzionera svim raspoloživim, Ustavom i zakonom dozvoljenim sredstvima boriti protiv pravno neodržive privatizacije već privatne imovine,
  2. Da direktorka RF PIO hitno podnese ostavku
  3. Da Upravni odbor RF PIO hitno podnese ostavku

Obrazloženje:

Ostavke Upravnog odbora RF PIO i direktorke RF PIO tražimo zato što su svojim štetnim odlukama i nečinjenjem u dužem nizu godina, doveli imovinu penzionera Srbije (banje, RH Centri i sam PIO Fond) u stanje materijalnog propadanja. Zato što nisu obezbedili da imovina vredna više milijardi funkcioniše profitabilno i bude stavljena u svrhu jačanja materijalne baze RF PIO.

Nisu obezbedili primenu zakonskih propisa i popunjavanje fondova PIO redovnom uplatom doprinosa od strane poslodavaca i time su ugrozili funkcionisanje RF PIO, kao i redovnu isplatu penzija penzionerima, čime su izazvali reakciju Vlade Srbije da posebnim protivustavnim zakonom, velikom broju penzionera smanji penzije, a milion penzionera doveli u stanje materijalne bede i borbe za biološki opstanak. Takođe su odgovorni zato što 700.000 penzionera danas prinudno živi sa penzijama umanjenim čak do 25 odsto.

Upravni odbor RF PIO i direktorka RF PIO svojim lošim poslovnim odlukama, dovođenjem PIO Fonda u stanje da ne može samostalno i redovno da isplaćuje penzije penzionerima na osnovu Zakona o PIO, opteretili su državu Srbiju, koja je garant isplate penzija, da iz budžeta dopunjava nedostajuća sredstva za isplatu penzija, čime su ugrozili ekonomsku i finansijsku stabilnost države Srbije.

Svojim nečinjenjem i nemarnim i neodgovornim odnosom prema imovini PIO Fonda, doveli su u pitanje poslovanje i opstanak banja i RH Centara, kao i druge imovine PIO Fonda, urušavanje i obezvređivanje iste, a samim tim doveden je u pitanje i opstanak PIO Fonda u celosti.

Zbog svega gore navedenog, po drugi put u poslednjih godinu dana, zahtevamo da Vlada Srbije i nadležne institucije Srbije sprovedu opsežnu istragu o poslovanju RF PIO u proteklim godinama, sa posebnim osvrtom na poslednje četiri godine i da svi odgovorni za urušavanje stabilnosti RF PIO, a zatim i za posredno ugrožavanje finansijske i ekonomske stabilnosti države Srbije budu pozvani na odgovornost.

Posebno moramo da naglasimo, da su na naš predlog, u Skupštini Srbije, pre godinu dana, narodni poslanici pokrenuli Inicijativu za formiranje anketnog odbora koji bi preispitao poslovanje PIO Fonda u proteklim decenijama, ali da je na predlog Vlade većina poslanika u Skupštini odbila da razmatra tu inicijativu.

4. Da Skupština RF PIO izabere novi Upravni odbor i novog direktora RF PIO, koji će raspisati konkurs za direktore, profesionalne menadžere u banjama u vlasništvu RF PIO, koji će biti odabrani na osnovu Programa rada na oporavku banja, na njihovom profitabilnom poslovanju i stavljanju u funkciju materijalnog jačanja RF PIO.

U Beogradu, 26. 12. 2016.
Izvršni odbor
Udruženja sindikata penzionera Srbije