Magazin Godine Svet

Treći najbogatiji svetski PIO fond nelegalno pomagao Samsungu

Nacionalni penzioni fond Južne Koreje

Južna Koreja nedavno je smenila predsednicu države nakon velikih protesta zbog brojnih skandala, nameštanja poslova prijateljima i rodbini, i jakih veza sa veoma sumnjivim organizacijama. U vezi s tim uhapšen je i predsedavajući upravnog odbora trećeg po redu najbogatijeg PIO fonda na svetu…

Mun Hjuing-Pio uhapšen je u 27. decembra 2016, ali nije objavljeno da li razlog privođenja ima veze sa skandalom koji se pominjao, i koji je tužilaštvo ispitivalo – da li je penzioni fond učestvovao u spajanju dve velike Samsungove podružnice vredne 8 milijardi dolara još dok je Mun bio ministar zdravlja, 2015. godine.

Istražitelji paralelno utvrđuju da li je Samsungova podrška prijateljici smenjene predsednice koja je u centru skandala, Čo Sun-Sil, bila povezana sa podrškom penzionog fonda Samsungu.

Penzioni fond Južne Koreje raspolagao je u septembru 2016. godine sa 451 milijardom dolara, a ujedno je bio i većinski deoničar dve kompanije koje su deo Samsung grupe, i koje su se spojile 2015. godine.

Sumnjivo je to što je PIO fond izglasao spajanje kao većinski deoničar bez prethodnih konsultacija nezavisnih tela što je uobičajeno za kompleksne odluke. Rezultat spajanja bilo je to što je PIO tako učestvovao u jačanju kontrole vlasnika porodične firme Samsung na uštrb manjih deoničara, javlja Rojters.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija