Početna Magazin Godine Treći najbogatiji svetski PIO fond nelegalno pomagao Samsungu

Treći najbogatiji svetski PIO fond nelegalno pomagao Samsungu

Treći najbogatiji svetski PIO fond nelegalno pomagao Samsungu

Južna Koreja nedavno je smenila predsednicu države nakon velikih protesta zbog brojnih skandala, nameštanja poslova prijateljima i rodbini, i jakih veza sa veoma sumnjivim organizacijama. U vezi s tim uhapšen je i predsedavajući upravnog odbora trećeg po redu najbogatijeg PIO fonda na svetu…

Mun Hjuing-Pio uhapšen je u 27. decembra 2016, ali nije objavljeno da li razlog privođenja ima veze sa skandalom koji se pominjao, i koji je tužilaštvo ispitivalo – da li je penzioni fond učestvovao u spajanju dve velike Samsungove podružnice vredne 8 milijardi dolara još dok je Mun bio ministar zdravlja, 2015. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istražitelji paralelno utvrđuju da li je Samsungova podrška prijateljici smenjene predsednice koja je u centru skandala, Čo Sun-Sil, bila povezana sa podrškom penzionog fonda Samsungu.

Penzioni fond Južne Koreje raspolagao je u septembru 2016. godine sa 451 milijardom dolara, a ujedno je bio i većinski deoničar dve kompanije koje su deo Samsung grupe, i koje su se spojile 2015. godine.

Sumnjivo je to što je PIO fond izglasao spajanje kao većinski deoničar bez prethodnih konsultacija nezavisnih tela što je uobičajeno za kompleksne odluke. Rezultat spajanja bilo je to što je PIO tako učestvovao u jačanju kontrole vlasnika porodične firme Samsung na uštrb manjih deoničara, javlja Rojters.