Za oko 35.000 najstarijih potrebna dodatna pomoć

Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj NALED javilo se više od 30 gradova i opština kojima je potrebna dodatna pomoć za oko 35.000 njihovih najstarijih i socijalno ugroženih sugrađana.

NALED je 3. aprila 2020. pokrenuo onlajn platformu za donacije. Od tada do jutra 6. aprila, javilo se tridesetak gradova i opština. Najviše je opština iz devastiranih područja, treće i četvrte kategorije razvijenosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Putem NALED-ove platforme za donacije, najviše pomoć traže opštine iz nerazvijenih delova Srbije. Najpotrebniji su im medicinska i zaštitna oprema, paketi hrane i higijenskih proizvoda. Opštine, međutim, traže i novčane donacije za pokrivanje nekih nužnih troškova.

„Do sada nam se javilo tridesetak gradova i opština koji traže podršku za 35.000 domaćinstava“, kaže Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a. Ona veruje da će tek ove nedelje biti veliki odziv sa lokala.

„To su uglavnom domaćinstva sa ispod prosečnim prihodima, socijalno ugroženi. Traže se osnovne životne namirnice, sredstva za higijenu. To je više apel za pomoć iz unutrašnjosti kako bi opštine uspele da se nađu sugrađanima kao podrška“, rekla je Jovanović.

Ova pomoć posebno je važna u onim sredinama u kojima dominiraju staračka domaćinstva i gde ima velik broj stanovnika iznad 65 godina koji žive sami.

Ideja NALED-a je da se na jednom mestu umreže privrednici, domaće civilne ali i međunarodne organizacije sa opštinama i gradovim. Na taj način treba da se obezbedi podrška lokalnim samoupravama.

„Već je tridesetak naših članova obezbedilo pomoć u vrednosti višoj od 2,5 miliona evra, od početka ove situacije, za nabavku medicinske opreme, zaštitnih sredstava, kroz donacije u hrani. Nadamo se da će ova platforma pomoći da se taj trend nastavi i omasovi, i da će pomoći da se direktno uvežu oni koji su u mogućnosti da daju sa onima kojima je ta podrška potrebna“, rekla je Jovanović.

Šta je bilo potrebno ugroženima

Lokalne samouprave i organizacije objavile su na NALED-ovoj platformi različite potrebe u svojim mestima.

Na jugoistoku Srbije, Bela Palanka, jedna od najpogođenijih opština, ima veliki broj staračkih domaćinstava i socijalno ugroženih kategorija stanovnika. Njima je neophodna pomoć u vidu paketa sa hranom, dezinfekcionim i sanitarno-hemijskim sredstvima.

U pitanju je, kako kaže predsednik opštine Goran Miljković, oko 3.000 penzionera kojima je neophodna pomoć. Romi si najugroženiji deo stanovništva u ovoj opštini.

Opštoj bolnici i Domu zdravlja Valjevo potrebni su medicinska i zaštitna oprema, lekovi, medicinska i dezinfekciona sredstva, tri računara sa monitorom i operativnim sistemom, baktericidne UV lampe, deterdžent za pranje veša, hirurške klompe…

U Opštini Smederevska Palanka, privremenoj bolnici za pacijente obolele od koronavirusa treba jedan uređaj za sterilizaciju instrumenata, pet „Omron“ kompresorskih inhalatora za inhaliranje pacijenata sa respiratornim problemima, jedno sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata…

Apotekarska ustanova Pirot obratila sa zahtevom za pomoć na mesečnom nivou od 500.000 dinara za potrebe zaštite apotekara. Gradskom štabu Pirota potrebna su dodatna sredstva za nabavku goriva. Štab opskrbljuje volontere koji obilaze 72 sela i snabdevaju seosko stanovništvo lekovima i ostalim namirnicama.

Prehrambeno-higijenski paketi potrebni su za najugroženije u Trsteniku. Irigu, Ražnju i Preševu nedostaju laptop računari za rad službenika od kuće.

Novčana donacija potrebna je za nabavku paketa hrane i higijene za najugroženije u Aleksincu. „Apotekama Vranje“ je novac potreban za proizvodnju medicinskog alkohola…

Izvor: RTV
Ilustracija: Shyam