Za dva meseca, više od 2.000 novih paušalaca

Od početka ove godine, otkad je počela da se primenjuje nova Uredba o paušalnom oporezivanju, prijavljeno je više od 2.000 novi paušalaca.

Od početka primene nove Uredbe o paušalnom oporezivanju, od 1. januara 2020. godine registrovano je 2.080 novoosnovanih paušalaca. Za paušalce su značajno pojednostavljene procedure i ojačana sigurnost i predvidivljivost poslovanja, izjavila je Dragana Marković, direktorka Poreske uprave.

Markovićeva je u uvodnom delu panela „Reforma poreske administracije – šta je urađeno i šta se planira“ na Kopaonik biznis forumu rekla da je znatno pojednostavljena procedura obračuna paušalnog oprezivanja. Omogućeno je podnošenje zahteva u elektronskom obliku, kao i automatsko obračunavanje poreza i dostavljanje rešenja u elektronskom obliku kroz „poresko sanduče“.

Takođe, za sve koji se odluče za ovu pravnu formu poslovanja, omogućen je kalkulator paušalnog poreza. Pomoću ovog kalkulatora mogu da izračunaju koliko će godišnje iznositi visina paušalnog poreza. Zahvaljujući tome, svaki poreski obveznik može lakše predvideti rizike i napraviti svoje poslovne planove.

Ona podseća i da su poreske prijave prevedene u elektronski oblik. Od početka primene elektronskog podnošenja prijave, ukupan broj tih prijava je do 31. decembra 2019. dostigao 32,3 miliona. Marković navodi i da se tokom jednog meseca, u proseku, podnese 530.000 prijava.

Poreska uprava je od 2014. godine do danas naplatila 36,7 odsto više javnih prihoda. U 2019. godini naplaćeno je 8,2 odsto više prihoda nego u 2018. godini.

Radnici Poreske uprave –
ili penziji ili pred penziju

Dragana Marković naglašava da Poreskoj upravi nedostaje još radnika, budući da veliki broj odlazi u starosnu penziju. Problem je i to što je prosečna starost radnika u ovoj instituciji 54 godine.

Izvor: Biznis Telegraf
Fotografijarawpixel.com

Podsećamo: