Početna Magazin Godine Ekonomija Vlada izjednačava prava radnika u javnom i privatnom sektoru

Vlada izjednačava prava radnika u javnom i privatnom sektoru

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije usaglasili su juče sve elemente ekonomskih mera rekao je danas Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
– Javni sektor moraće da štedi kako bi se dao podsticaj privatnom sektoru, proizvodnji i zapošljavanju. Ukupne rashode smanjićemo za 40 milijardi na godišnjem nivou, ali bez umanjivanja plata i penzija. Međutim, rast tih primanja u narednih 18 meseci biće ograničen i usklađen sa mogućnostima budžeta.
– Onima koji rade u administraciji, lokalnoj ili republičkoj, ne želimo da smanjimo plate, ali ima ih previše. Biće pripremljen program racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, kako bi se približio realnim mogućnostima privrede koja na leđima to nosi – prenosi Politika reči ministra Dinkića. 
Iz Zakona o planiranju i izgradnji biće uklonjene brojne birokratske prepreke za izdavanje građevinskih dozvola, kako bi se eliminisala birokratija u radu katastra i svim procedurama vezanim za transfer zemljišta. Planira se i izmena Zakona o radu kako bi zaposleni u državnoj administraciji imali jednak tretman kao i zaposleni u privatnom sektoru: biće nagrađeni ako dobro rade, i otpušteni ako zabušavaju.