Društvo Magazin Godine Svet

Šerif predlaže “nanogice” za praćenje obolelih od Alchajmera

Šef policije u okrugu Dejvis na severu američke države Juta predložio je nesvakidašnje rešenje za unapređenje bezbednosti građana sa Alchajmerovom bolesti – stavljanje uređaja za praćenje na nogu kakvi se i kod nas koriste za praćenje kretanja osuđenika u kućnom pritvoru ili na uslovnoj.

On tvrdi da će na ovaj način policija biti u mogućnosti da brzo pronađe obolele u slučaju da ukućani ne mogu da ih lociraju. Istovremeno, kaže on, ovo bi smanjilo budžetsko opterećenje za policiju s obzirom da će se izbeći česte potrage koje oduzimaju dragoceno vreme policiji.
Ipak, po njegovom predlogu ovakvi uređaji bi se naplaćivali stanovništvu po ceni od četiri dolara dnevno, tj, oko 90 evra mesečno.
Udruženje za Alchajmerovu bolest koje je posvećeno strategijama za bezbednost obolelih od Alchajmera kaže da ovo rešenje nije realno izvodljio u praksi jer ljudi neće želeti da nose takozvane “nanogice”. Pored toga, dodaju da već postoje uređaji koji izgledaju kao obične narukvice ili ogrlice kakve postoje u ponudi privatnih kompanija koje se bave ovim problemom, a koje negde koristi i policija.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija